Rechercheteam Deventer Moordzaak erkent fouten

LELYSTAD • Vr 20 september 2019 | 11:07 • Vrijdag 20 september 2019 | 11:07

De recherche die de Deventer moordzaak onderzocht, geeft toe dat er daarbij fouten zijn gemaakt. Dat schrijft De Stentor. Belastingadviseur Ernest Louwes uit Lelystad werd in 2004 veroordeeld voor de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg in 1999. Zij kwam door wurging en vijf messteken in haar borstkas om het leven.

De onderzoeksleider zegt in een aangekondigd interview met de krant: "Er zijn fouten gemaakt. Je hebt nu eenmaal toprechercheurs en mindere goden. Je bent toch afhankelijk van wat zij registreren. We zouden het nu heel anders hebben aangepakt."

Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad noemt het onderzoek ‘geblunder’. Aben doet al vijf jaar onderzoek naar herziening van de geruchtmakende moordzaak. Vorige maand maakte hij al bekend dat een coldcaseteam het DNA-bewijs in de zaak opnieuw bekijkt.

De advocaat-generaal zegt tegen De Stentor dat de schouwarts na de moord weggestuurd werd, waardoor de temperatuur van het slachtoffer niet kon worden gemeten. Er kon daardoor niet worden vastgesteld wanneer de weduwe was overleden.

De rechercheurs die op de zaak zitten, zijn wel nog altijd overtuigd van de schuld van Louwes. Hij heeft zelf altijd volgehouden onschuldig te zijn. Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat er inmiddels voldoende aanleiding is om de zaak te heropenen. Eerder dit jaar zei hij al dat er bewijs is dat de technische recherche met het bewijsmateriaal heeft geknoeid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel