Gemeente betaalt 174.000 euro aan wethouders die minder werken

LELYSTAD • Za 21 september 2019 | 20:21 • Zaterdag 21 september 2019 | 20:21

De gemeente Lelystad is de komende jaren 174.000 euro kwijt aan het compenseren van drie wethouders die twintig procent minder zijn gaan werken. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Leefbaar Lelystad. Het gaat om Elly van Wageningen (ChristenUnie), Ed Rentenaar (InwonersPartij) en John van den Heuvel (SP), die in de vorige bestuursperiode fulltime actief waren.

Geen sollicitatieplicht
Om het dagelijks bestuur in Lelystad aan de kleinst mogelijke meerderheid (18 van de in totaal 35 zetels) te helpen, bestaat het college van B en W uit wethouders van zes verschillende partijen. Vijf wethouders-banen zijn daarom omgezet naar 0,8 fte. Alleen VVD-wethouder Janneke Sparreboom heeft een volledige baan. Het zogenoemde wachtgeld geeft een financiële aanvulling aan de wethouders die in de vorige collegeperiode fulltime werkten. Van Wageningen, Rentenaar en Van den Heuvel hebben voor de 0,2 fte dat ze minder werken geen sollicitatieplicht.

Gedeputeerden
Eerder werd duidelijk dat een dergelijke regeling ook op provinciaal niveau actueel is. De gedeputeerden Jan-Nico Appelman (CDA) en Michiel Rijsberman (D66) maken ook gebruik van de wachtgeldregeling. Dat kost de provincie de komende jaren minstens 120.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel