Baggeren uitgesteld vanwege nieuwe milieuregels

FLEVOLAND • Zo 29 september 2019 | 12:00 • Zondag 29 september 2019 | 12:00

Het baggeren in Lelystad en Urk wordt een jaar uitgesteld door nieuwe milieuregels. Grond of baggerslib mag alleen nog worden verplaatst als het gecontroleerd is op de chemische stoffen PFAS, en dat kost veel tijd.

Het gaat om baggerwerkzaamheden in de bebouwde kom van de twee gemeentes. Daar moet de bagger worden afgevoerd. In het buitengebied mag de bagger blijven liggen en daar is er geen probleem.

De nieuwe regel
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bepaald dat per 1 oktober grond alleen mag worden verplaatst als die is gecontroleerd op PFAS. Deze stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen effect hebben op de voortplanting. De norm van maximaal 0,1 microgram PFAS per kilo grond mag niet worden overschreden. De laboratoriumtest van de grond kost veel tijd en daardoor is de wachttijd lang. Daardoor moeten baggerprojecten worden uitgesteld.

Voorlopig geen gevolgen
Sloten, vaarten en kanalen moeten op de juiste diepte zijn voor een snelle afvoer van regenwater. Waterschap Zuiderzeeland voert de baggerwerkzaamheden die daarvoor nodig zijn in de provincie uit. Eens in de zeven jaar wordt de diepte gecontroleerd. Dit jaar bleek dat er in Lelystad en Urk gebaggerd moest worden. Volgens Peter Ponsteen van het waterschap heeft het uitstel geen gevolgen voor de waterkwaliteit of de doorstroming. "Ik durf ook wel vijf jaar niet te baggeren", legt Ponsteen uit.
Er is wel een probleem als er een te hoge concentratie PFAS in de grond wordt gevonden. Dan is baggerwerk voorlopig niet mogelijk. "Maar daar ga ik niet vanuit", aldus Ponsteen.

Grondverzet ook vertraagd
Ander grondverzet loopt door de nieuwe regelgeving ook vertraging op. Gronddepots in Almere mogen tijdelijk geen grond meer leveren omdat die eerst moet worden onderzocht op PFAS. De gemeente Almere kon hier nog geen duidelijkheid over geven. Welke projecten nog meer vertraging oplopen, is nog niet duidelijk.

Wat is PFAS?
PFAS is de verzamelnaam van honderden chemische stoffen. Twee van de bekendere stofjes in deze groep zijn GenX en PFOS. De stoffen zijn vrijwel onverwoestbaar en waren daardoor populair in de industrie. Zo werden er onder meer bakpapier, blusschuim, make-up en verf van gemaakt. De onverwoestbaarheid is ook gelijk het nadeel. De stoffen blijven namelijk in het milieu achter. Ze zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen invloed hebben op de voortplanting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel