Golfbak in Waterloopbos werkt weer zoals vroeger

MARKNESSE • Ma 30 september 2019 | 15:23 • Maandag 30 september 2019 | 15:23

De Golfbak in het Waterloopbos bij Marknesse is gerestaureerd. Het is het tweede waterloopkundige model dat is opknapt. Met een druk op de knop werden twee van de zeven pompen aangezet. Daarmee kwam er deining in het water. Op deze manier werd vanaf de jaren '50 onderzoek gedaan.

In het Waterloopbos staan ruim 30 miniaturen van waterbouwwerken. Met proefmodellen werd vroeger in het bos de golfslag van waterstromen in havens, riviermondingen en langs kusten in kaart gebracht of voorspeld. Een aantal daarvan is de afgelopen jaren in verval geraakt. Sinds vorig jaar worden oude modellen gerestaureerd.

Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman is het belangrijk om te laten zien hoe het vroeger was. "Om eigenlijk te laten zien hoe we met elkaar Nederland hebben gemaakt. Hoe de Deltawerken zijn blijven liggen, hoe we dijken hebben ontworpen en havens hebben gemaakt." Volgens hem realiseren veel Flevolanders zich niet dat ze op de bodem van de zee wonen. "Op deze manier kunnen we dat verhaal weer vertellen."

De restauratie is een samenwerking van Natuurmonumenten, de provincie Flevoland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Die laatste heeft een bijdrage geleverd in expertise. Zij hebben hele specifieke kennis op de geschiedenis van dit waterwerk. Met een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een bijdrage uit een particulier fonds is de restauratie mogelijk.

Vorig jaar werd het eerste gerestaureerde waterloopkundig model opgeleverd. De Deltagoot werd omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//. Het model 'De Golfbak' is terug te vinden in de dam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland.

Natuurmonumenten laat weten dat de pompen in de Golfbak bij speciale gelegenheden aan gaan, zoals een Monumentendag. Er is namelijk een hoop stroom voor nodig en daarvoor is nog zo'n 5000 tot 6000 euro nodig. Dat geld is nu eerst in de restauratie gestopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel