Geweld met hamer 'was zelfverdediging'

EMMELOORD • Wo 2 oktober 2019 | 13:28 • Woensdag 2 oktober 2019 | 13:28

Tegen een 29-jarige Emmeloorder is twee jaar cel geëist omdat hij iemand met een hamer heeft geslagen. Dat gebeurde op 16 april in de Moerasandijviestraat in Emmeloord. De verdachte bekent dat wel, maar zegt dat hij zichzelf moest verdedigen tegen een honkbalknuppel en een pistool.

De verhalen van de verdachte en het slachtoffer lopen nogal uiteen. Vast staat in ieder geval dat de twee in de buurt van winkels met elkaar in gevecht raakten en dat er veel bloed vloeide.

Volgens sommigen ging het om een drugsschuld; de verdachte zou dealer zijn. Hij ontkent dat en zegt dat hij eigenlijk zonder aanleiding werd aangevallen na een woordenwisseling. Eerst kreeg hij een baksteen tegen zijn auto gegooid en even later gingen het slachtoffer en diens vriendin hem te lijf met een honkbalknuppel en een neppistool.

Zij zeggen juist dat de verdachte hen agressief benaderde, omdat hij geld van ze wilde voor de schade die hun dochter aan zijn auto had veroorzaakt. Ze vertrokken, kwamen even later terug en kwamen hem opnieuw tegen. Dit keer met een hamer in zijn hand.

Bloederig gevecht
Er ontstond een bloederig gevecht. De vriendin van het slachtoffer besloot uiteindelijk het neppistool uit de auto te halen, waar haar vijftien maanden oude zoontje lag te slapen, in de hoop dat dat de verdachte zou stoppen. Maar het hielp niet, bleek uit haar slachtofferverklaring die woensdag werd voorgelezen in de Lelystadse rechtbank.

Uiteindelijk wist een medewerker van een naastgelegen slagerij de twee uit elkaar te halen. Het slachtoffer werd met de ambulance afgevoerd en mocht ’s avonds weer naar huis. Hij en zijn vriendin hebben naar eigen zeggen nog steeds last van het voorval en eisten schadevergoedingen van in totaal 15.000 euro.

De vrouw zegt nog altijd bang te zijn in Emmeloord, omdat de verdachte zeven broers heeft. Uit angst om een van hen ergens tegen te komen, doet ze haar boodschappen nu buiten de stad.

Maar de verdachte ziet zichzelf vooral als slachtoffer. Hij zit sinds het voorval vast, raakte zijn baan en vriendin kwijt en kampt inmiddels met schulden.

Daar had de officier van justitie geen boodschap aan. Omdat de Emmeloorder in een proeftijd liep, hangt hem nog een maand cel extra boven het hoofd. En tijdens de proeftijd van drie jaar mag hij wat hem betreft niet bij de woning van het stel komen of contact met ze hebben. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel