Zonnepark Zuyderzon officieel geopend

ALMERE • Do 3 oktober 2019 | 14:09 • Donderdag 3 oktober 2019 | 14:09

Zonnepark Zuyderzon in Almere is donderdagochtend officieel geopend. Op een braakliggend terrein in De Vaart is in krap vier maanden tijd 25 hectare aan zonnepanelen geplaatst.

Het park bestrijkt een stuk grond ter grootte van zo'n vijftig voetbalvelden. Het is aangelegd door de gemeente en Zuyderzon Almere. Dat is een samenwerkingsverband van energie- en afvalbedrijf HVC en leverancier Sunwatt.

Inwoners van Flevoland waren in de gelegenheid te investeren in het project. In totaal gaven 420 mensen gehoor aan die oproep, wat een extra investering van ruim 800.000 euro opleverde.

Veel minder CO2-uitstoot
Het park werd geopend door gedeputeerde Jop Fackeldey. Wat hem betreft zal uiteindelijk de gehele provincie "groen" zijn. Dat is ook hard nodig, zegt initiatiefnemer Dion van Steensel van HVC. Hij wijst erop dat het klimaat gebaat is bij een forse daling van de CO2-uitstoot. Het nieuwe zonnepark voorziet daarin ruimschoots.

De verwachte vermindering als gevolg van de zonne-energie bedraagt zo'n 19.000 ton, vergelijkbaar met de uitstoot van 5.100 personenauto's die elk 25.000 kilometer per jaar afleggen.

Hoewel het park nu pas officieel geopend is, levert Zuyderzon al groene stroom sinds juli van dit jaar. Inmiddels halen ruim drieduizend Almeerse huishoudens hun energie van het zonnepark. Dat aantal kan in een normaal jaar oplopen tot 5.100.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel