Nationaal Park Nieuw Land is jarig: hoe staan de zaken ervoor?

FLEVOLAND • Vr 4 oktober 2019 | 11:50 • Vrijdag 4 oktober 2019 | 11:50

Nationaal Park Nieuw Land bestaat één jaar. Hoe staan de zaken er nu voor? Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman is nog veel werk te verzetten maar gaat het de goede kant op.

Aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen worden nu nieuwe wandelpaden aangelegd. Een deel daarvan gaat door het riet. Bezoekers kunnen zo de vogels en de dieren straks beter bekijken. Over een paar maanden moet de route af zijn. Totale kosten: veertien miljoen euro.

Aan de kant van Lelystad wordt gewerkt aan nieuwe wandelpaden in het Hollandse Hout. Bezoekers kunnen in het bos straks ook kanoën door de sloten. Ook wordt er een natuurcamping gebouwd. Over een paar jaar kunnen de eerste natuurliefhebbers daar slapen.

Ook de Lepelaarplassen worden geschikter gemaakt voor bezoekers. Daar staat onder meer een nieuwe vogelspottershut op de planning, zo laat directeur van het Flevolandschap Ben Huisman weten. Die moet op de Oostvaardersdijk komen. Volgens Huisman moet rekening worden gehouden met de natuur vanwege de extra bezoekers. In alle delen van Nieuw Land kunnen natuurliefhebbers vooral de randen van de natuurgebieden bezoeken. "Zo blijven de kernen gespaard en blijft de kwaliteit van de natuur op orde", vertelt Huisman.

Dit is Nationaal Park Nieuw Land


Slapen op opgespoten eilanden
Op de Marker Wadden worden vijf huisjes neergezet. Daar kunnen mensen straks een nacht slapen. Er zijn de afgelopen jaren vijf eilanden gemaakt langs de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Eén daarvan is te bezoeken. Het doel van natuurmonumenten is dat zo'n 50.000 mensen dat per jaar doen.

In totaal is 500 miljoen euro beschikbaar om Nieuw Land geschikt te maken voor extra bezoekers. Het doel is dat in de toekomst twee miljoen belangstellenden per jaar op het natuurgebied afkomen.

Oostvaardersoevers
Rijsberman vertelt dat de provincie bezig is met het project Oostvaardersoevers. Ze werkt daarvoor samen met Rijkswaterstaat. Het is de bedoeling dat de natuur in de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen straks ook buiten de dijk te vinden is. In de dijk komt eventueel een verbinding tussen het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Dan kunnen vissen ook naar het Markermeer zwemmen. Ook wordt moeras aangelegd langs de dijk van Almere tot Lelystad. Eind dit jaar wordt door de minister besloten of het project doorgaat.

Bekijk hier het hele interview over het eenjarig bestaan van Nieuw Land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel