Akkoord over minder en duurzamer vissen op Noordzee in zicht

URK • Zo 6 oktober 2019 | 10:01 • Zondag 6 oktober 2019 | 10:01

Urker vissers krijgen de komende weken duidelijkheid over waar ze nog mogen vissen op de Noordzee. Ook wordt bekend hoeveel geld er beschikbaar wordt gesteld voor de ontwikkeling van duurzamere schepen en onderzoek naar nieuwe vistechnieken.

Volgens de NOS is er een akkoord op handen om met honderden miljoenen euro's de viskottervloot uit te dunnen en te verduurzamen. Het gaat om de 130 kotters die op tong en schol vissen op de Noordzee. De groep vissers bestaat voor een deel uit Urkers.

De vissers hebben het niet makkelijk. Ze hebben te maken met het Europese verbod op pulsvissen, de enorme groei van windmolenparken op zee en de naderende brexit. Bovendien hebben veel vissers geen opvolgers en wordt het steeds lastiger om bemanning te vinden.

Wat is het Noordzee-akkoord?
Onder leiding van oud PvdA-politicus Jacques Wallage overleggen onder meer vertegenwoordigers van de windmolenpark-bouwers, de olie- en gasindustrie, natuurbeschermers, vissers en de rijksoverheid over een Noordzee-akkoord. Daarin worden afspraken gemaakt over de verdeling van het Nederlandse deel van de Noordzee. Dat is nodig om de uitbreiding van wind op zee, zoals is afgesproken in het klimaatakkoord, te kunnen realiseren.

Meer windmolens, minder visgebied
Nederland gaat er voor zorgen dat 70 procent van alle elektriciteit duurzaam wordt. Dat kan er toe leiden dat over twintig jaar een kwart van de Noordzee is volgebouwd met windmolens. De bouw van de windmolens heeft gevolgen voor de vissers.

Het stuk zee waar gevist kan worden, wordt de komende jaren steeds kleiner. Ter compensatie van de schade door windmolenparken komen er natuurgebieden waar vis en ander zeeleven helemaal met rust gelaten moeten worden. De kotters vissen bovendien op tong voor de Britse kust en dat kan bij een no-deal-brexit binnen een maand afgelopen zijn.

Geld voor nieuwe vistechnieken
Het Europese verbod op pulsvissen leidt er verder toe dat veel kotters weer terug moeten naar vissen met de 'ketting', waardoor het brandstofverbruik ongeveer verdubbelt. Bij pulsvissen worden stroomstootjes gebruikt om vissen in het net te jagen. Veel Urker vissers zijn met deze speciale netten gaan vissen en hebben daar dus geld in gestoken. Het transitiefonds moet de overgebleven vissers gaan helpen. Bij het akkoord moet duidelijk worden onder welke precieze voorwaarden vissers hier gebruik van kunnen maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel