Oppositie wil onderzoek naar vertrek burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Ma 7 oktober 2019 | 19:23 • Maandag 7 oktober 2019 | 19:23

De PvdA, SP en ONS in Noordoostpolder willen een onderzoek naar het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman. De partijen zeggen ontdaan te zijn over zijn besluit om weg te gaan.

De fractievoorzitters in de gemeenteraad werden maandag aan het eind van de middag door Bouman zelf op de hoogte gebracht. Volgens fractievoorzitter Bert-Jan Aling van ONS deed de burgemeester slechts een korte mededeling en was er geen ruimte voor het stellen van vragen. Een precieze reden werd niet gegeven. Bouman gaf aan dat "een verschil van inzicht met zijn directe werkomgeving" de reden van zijn afscheid is. Daarna vertrok hij; de aanwezigen in vertwijfeling achterlatend.

'Bouman zocht verbinding'
Volgens de PvdA was Bouman een burgemeester die zich in korte tijd snel en op een verbindende manier in de samenleving van Noordoostpolder aan het inwerken was. Vooral zijn warmte zal gemist worden, zegt fractievoorzitter Rien van der Velde van de PvdA.

De SP zag dat de burgemeester zich continu heeft ingezet voor het verbeteren van het politieke besluitvormingsproces. Tjitske Hoekstra zegt dat het proces schuurde. Ze vindt het erg spijtig dat zijn werk geen vervolg krijgt.

Geen duidelijkheid over vertrek
Namens alle partijen zei fractievoorzitter Ellen Lindenbergh van de VVD verrast te zijn door het vertrek van burgemeester Bouman. Lindenbergh betreurt het vertrek, maar kan niets anders doen dan het besluit te respecteren. Opvallend genoeg wilde ze nauwelijks ingaan op de reden van het snelle afscheid.

De fractie van D66 laat weten geschrokken te zijn van het vertrekken. Volgens de democraten gaat de gemeente een vernieuwende bestuurder missen, ''die met een frisse blik tegen de besluitvorming aan keek''. Fractievoorzitter Wim van Wegen wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. ''Laten we eerst maar eens de feiten op een rijtje krijgen. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld voordat de burgemeester uiteindelijk besloot te vertrekken?''

CDA, GroenLinks, ChristenUnie/SGP en de Politieke Unie willen niet op de situatie ingaan en verwijzen naar de verklaring van Lindenbergh. Volgens ChristenUnie/SGP is het nu wachten op het gesprek met de gemeenteraad dat commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft aangekondigd.

Bouman was nog geen jaar burgemeester. Hij wilde zelf geen vragen beantwoorden van de pers. Zijn woordvoerder laat weten dat de kans klein is dat Bouman nog met een nadere verklaring komt. "De toelichting op YouTube is zorgvuldig en daar blijft het bij", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel