Ondernemers: water staat ons aan de lippen

ALMERE • Ma 7 oktober 2019 | 22:55 • Maandag 7 oktober 2019 | 22:55

Ondernemers aan de Zadelmakerstraat in het centrum van Almere Stad klagen steen en been over wat zij een slechte winkelstraat noemen. "Het water staat ons aan de lippen", zo omschrijven zij de situatie. De ondernemers maken zich onder meer zorgen over de hoge huren die ze moeten betalen.

Winkeliers zeggen dat zij gemiddeld maandelijks zo'n 240 euro per vierkante meter aan de huur betalen. Dat is moeilijk op te brengen, omdat de winkelstraat door weinig mensen wordt bezocht.

'Ze kijken niet naar de winkels'
Ingrid Soekroella van Color & Go heeft vorige week de sleutels van haar pand bij de verhuurder moeten inleveren. Op basis van wat zij noemt beloftes en plannen van verhuurder Urban Interest en de gemeente Almere tekende Soekroella in februari 2018 een huurcontract van vijf jaar. Al snel ontdekte ze dat het niet goed ging. Ze kon de huur niet opbrengen. "Heel veel mensen die hier lopen, doen heel gericht boodschappen, bij de Lidl bijvoorbeeld. Of het zijn mensen die in de aangrenzende wijken wonen. Dus ze lopen hier wel, maar ze kijken niet naar de winkels."

Soekroella verwijt de verhuurder en de gemeente Almere dat ze hun beloftes niet nakomen. Ze zouden met allerlei plannen komen om de winkelstraat aantrekkelijk te maken, maar dat is niet gebeurd. "In anderhalf jaar dat ik hier gezeten heb, heb ik alléén mijn vaste klanten mogen ontvangen, vrijwel geen nieuwe."

'Verhuurder laat de boel verpauperen'
Het verhaal van Soekroella wordt bevestigd door andere ondernemers. Schoenmaker Willem Markus spreekt van veel leegstand en winkeliers die komen en gaan. Volgens hem heeft de verhuurder de boel jarenlang laten verpauperen. "Wanneer een winkelstraat leegstand heeft, hoort een huisbaas de huur te verlagen en niet elk jaar met een huurverhoging te komen."

Reactie Ondernemersvereniging
De gemeente en de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA) vallen geen verwijten te maken wat betreft de onaantrekkelijkheid van de Zadelmakerstraat. Dat zegt Martin Ort van de OVSA. Dat de straat nagenoeg leeg blijft en winkeliers het moeilijk hebben, wordt door Ort bevestigd. Maar volgens hem is dat enerzijds omdat verhuurder Urban Interest niet of nauwelijks in de panden investeert, anderzijds omdat het aanbod aan winkels te beperkt is. Hij wijst erop dat de gemeente Almere bereid is om initiatieven vanuit de ondernemers en verhuurder te ondersteunen, maar zelf alle middelen om de straat aantrekkelijker te maken al heeft benut.

Straat aantrekkelijker maken
Zo zijn de tegels in de Zadelmakerstraat vernieuwd, is de bewegwijzering in het hele centrum aangepast om de passages - waar de Zadelmakerstraat deel van uitmaakt - duidelijker in beeld te brengen van het winkelpubliek en worden er speciale boekjes uitgegeven met daarin het winkelaanbod van de passages.

Verhuurder Urban Interest wilde niet reageren op de aantijgingen van de ondernemers. Op verzoek van raadslid Buyatui praat de gemeenteraad donderdag over dit onderwerp

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel