Tegenstribbelende verdachte steekpartij toch naar PBC

LELYSTAD • Di 8 oktober 2019 | 10:52 • Dinsdag 8 oktober 2019 | 10:52

Een 23-jarige man uit Lelystad moet zich van de rechtbank toch laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC). De tegenstribbelende man stak eind vorig jaar in jeugdgevangenis Intermetzo een medegevangene neer met een fruitmesje. Op een eerdere zitting zei hij dat hij zich niet wilde laten onderzoeken, maar de rechtbank heeft dinsdag anders besloten.

De man heeft eerder al bekend dat hij heeft gestoken. Hij zat op dat moment in de laatste fase van een zogeheten pij-maatregel, jeugd-tbs. Die was hem vijf jaar eerder opgelegd vanwege een een gewapende overval. Het minderjarige slachtoffer zou hem hebben afgeperst en met de dood hebben bedreigd. Daarbij draaide het vooral om rookwaar, die onder de 18 niet is toegestaan in de gevangenis.

Meerdere steken
Op 22 december vorig jaar zou de verdachte net fruit aan het schillen zijn geweest toen zijn belager weer op hem afkwam. Hij stak hem met het fruitmesje in buik, rug, schouder en hand. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. Tijdens de zitting werd niet duidelijk hoe het nu met hem is.

De verdachte vertelde de rechtbank in Lelystad op eerdere zittingen dat hij geen psychologische onderzoeken meer wil. Hij zou er tijdens de jeugd-tbs al veel hebben ondergaan, en stelde dat een oud rapport afdoende moest zijn. Als hij toch naar het PBC moest, zou hij 'zeven weken in bed blijven liggen'. De rechter had daar geen boodschap aan en stuurt hem toch per eind december naar het PBC. Het onderzoeksrapport zal waarschijnlijk pas eind maart klaar zijn. Daarna kan de rechtszaak inhoudelijk worden behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel