Zuidermeerdijk weer veilig dankzij op-handen-lopende Johan van Dijk

NOORDOOSTPOLDER • Di 8 oktober 2019 | 18:27 • Dinsdag 8 oktober 2019 | 18:27

De Zuidermeerdijk tussen de Ketelbrug en Urk is bijna weer helemaal beschermd tegen het komende stormseizoen. Dat komt door onder anderen Johan van Dijk uit Kampen, die het oude ambacht van steenzetter uitoefent. Urk en de gehele Noordoostpolder zijn geen onbekend terrein voor hem.

"Al jaren doen we onderhoud aan de dijken bij Urk, en geloof me dit is echt een mooi vak." Van Dijk is een van de weinige steenzetters in Nederland omdat het ambacht lichamelijk erg zwaar is. "We slepen met blokken basalt, dat is zeer hard vulkanisch gesteente, en zeer geschikt voor de onderhoud van de dijken. Het zijn zware stenen, maar we laten de zwaartekracht vooral het werk doen."

207 kilometer aan Flevolandse dijken
Flevoland ligt als een diepe badkuip tot wel 5 meter onder het waterpeil in het omliggende IJsselmeer, Markermeer en de randmeren. Een stelsel van 207 km aan dijken houdt het water buiten. Zonder deze dijken zou Flevoland niet bestaan, maar ze moeten ook onderhouden worden. 15 oktober begint het stormseizoen en voor die tijd moeten de stenen op de Zuidermeerdijk allemaal vervangen zijn.

'Johan komt altijd weer terug'
"Van 15 oktober tot 15 maart hebben we afgesproken dat we dan geen onderhoud plegen. We weten gewoon niet wat het weer gaat doen, en veiligheid voor alles" zegt dijkwachter Benjamin Wijna, die ook lovende woorden over Johan heeft. "We besteden natuurlijk het onderhoud openbaar aan. De aannemers huren Johan en zijn team eigenlijk altijd weer in".

Op handen lopen
Er is een ding wat Johan geregeld doet als hij aan de dijk werkt en dat is op handen lopen. Dit deed hij ook voor de camera van Omroep Flevoland. De beelden zijn hier en hieronder te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel