Importeur ziet niets in uitbreiding vuurwerkverbod

DRONTEN • Di 8 oktober 2019 | 23:29 • Dinsdag 8 oktober 2019 | 23:29

Vuurwerkimporteur Broekhoff Fireworks International in Dronten vindt uitbreiding van het vuurwerkverbod voor legaal vuurwerk een slecht idee. Het kabinet gaat onderzoeken of deze uitbreiding inderdaad wordt doorgevoerd, dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) laten weten.

De kwestie kwam woensdag aan de orde in de Tweede Kamer, op initiatief van regeringspartij CDA. Een meerderheid van de Kamer stemde voor een verbod op het afsteken van zware vuurpijlen en zogeheten single shots vuurwerk. Dat zijn kleine lichtkogels die weggeschoten worden en eindigen in een harde knal. De Single Shots zijn populair onder jongeren. De uitbreiding van het verbod zou volgend jaar in moeten gaan.

"Verkeerde manier van aanpakken"
Verkoopleider Marcel Schutteman van importeur Broekhoff vindt dat de overheid de problematiek op een verkeerde manier aanpakt. Het gaat volgens hem om legaal vuurwerk dat nu op een zwarte lijst komt te staan. Behalve dat het de branche geld gaat kosten, is het volgens Schutteman beter om op te treden tegen illegaal vuurwerk. "Veel jongeren kunnen redelijk eenvoudig aan zwaar explosief materiaal komen. Goede voorlichting, in combinatie met een goed opsporingsapparaat, zou het gebruik van illegaal vuurwerk kunnen terugdringen". De overlast van vuurwerk zit 'm volgens Schutteman vooral in die hoek. De meeste gewonden vallen ook door illegaal vuurwerk.

Schutteman zou ook graag zien dat de Europese wetgeving wordt gelijkgetrokken. Nu gelden per land nog verschillende regels. Het populaire illegale knalvuurwerk Cobra is een Italiaans product dat gewoon geproduceerd mag worden. "Eigenlijk is het munitie die alleen aan bepaalde groepen verkocht zou mogen worden".

Vuurwerkbril
Importeur Broekhoff was ook betrokken bij de oprichting van de stichting Vuurwerkcheck, een initiatief van de branche zelf. De stichting werkt aan het verbeteren van het imago van vuurwerk. De introductie van de vuurwerkbril heeft daaraan bijgedragen. De bril wordt geadviseerd, om letsel aan ogen te voorkomen. Daarnaast is het bedrijf lid van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Deze voert geregeld overleg met de rijksoverheid.

CO2-neutraal
Naast het verbeteren van het imago van vuurwerk, is het bedrijf ook bezig om volledig CO2-neutraal te worden. Broekhoff zegt dat ze de enige in Nederland is die de volledige uitstoot van CO2 compenseert door het aanleggen van bossen en beschermen van bestaande natuur. Het bedrijf wil met deze maatregel laten zien dat "een discussie over het welzijn van natuur en milieu geen gevolgen hoeft te hebben voor een diepgewortelde traditie in de Nederlandse samenleving". De compensatie is tijdelijk, want heeft een looptijd van twee jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel