Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij

URK • Wo 9 oktober 2019 | 10:38 • Woensdag 9 oktober 2019 | 10:38

Landbouwminister Carola Schouten heeft het Europese Hof van Justitie verzocht het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. Dat heeft de minister via een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

In april dit jaar stemde het Europees Parlement voor het verbod dat op 1 juli 2021 ingaat. Dat besluit heeft voor veel Urker vissers gevolgen. Zij maakten bij het vissen naar platvis gebruik van kleine stroomstootjes. Sinds het besluit worden lopende vergunningen voor deze manier van vissen niet meer verlengd. Veel Urker pulskorvissers moesten daarom in juni al stoppen.

Schending
Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement "meerdere bepalingen" hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. "Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies", aldus de minister. In haar brief schrijft ze verder dat het verbod innovatie en technologische ontwikkeling tegenwerkt, in plaats van stimuleert.

Daarnaast wordt er nog onderzoek gedaan naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals op het gebied van brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement daarop hadden moeten wachten.

'Alles uit de kast halen'
Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie vindt het terecht dat de minister naar het Europese Hof is gestapt. "Wetenschappers hebben aangetoond dat pulsvisserij een milieuvriendelijker, selectiever en dus een uiterst effectieve vistechniek is. In het Europees Parlement zijn de feiten door emoties en leugens verdraaid, waardoor de meerderheid van de Europarlementariërs een onjuist besluit heeft genomen afgelopen voorjaar. Alles uit de kast halen dus om dit te terug te draaien!"

Het duurt vermoedelijk enkele jaren voordat het hof uitspraak doet in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel