OM wil 15 maanden cel voor illegaal vuurwerk

URK • Wo 9 oktober 2019 | 14:21 • Woensdag 9 oktober 2019 | 14:21

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden cel geëist tegen een 23-jarige Urker. Hij had vorig jaar 270 kilo illegaal vuurwerk opgeslagen in de woning van een vriend op Urk.

De verdachte is in oktober 2018 aangehouden. De politie had een tip gekregen dat de man in vuurwerk handelde. Bij de aanhouding werden 14 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden, met ook nog eens 90 Cobra's. Dat alles lag in een loods van de man. In december stuitten ze op de 270 kilo die de verdachte bij een vriend had gestald.

Gevaar
De officier van justitie rekent het de Urker zwaar aan dat hij voor zijn eigen winst andere mensen in gevaar bracht met de slechte opslag. "Het is instabiele rotzooi", benadrukte de aanklager. Volgens hem is er daarnaast niks feestelijks meer aan het illegale knalvuurwerk. "De explosieve kracht van een Cobra 6 is absoluut van de zotte", aldus de aanklager.

'Rottige periode'
De advocaat van de Urker pleitte voor een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. De man zou een 'rottige periode' achter de rug hebben, maar inmiddels is zijn leven weer op orde, aldus de verdediger.
De drie dagen die de verdachte in december in een politiecel zat, zouden zijn ogen hebben geopend, waardoor hij nu snapt wat het gevaar was van de situatie. "Het is het risico gewoon niet waard", zei de verdachte tegen de rechters en voegde eraan toe dat hij vuurwerk heeft afgezworen.

De rechtbank doet op woensdag 23 oktober uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel