Stad moet in 2040 groeien naar 100.000 inwoners

LELYSTAD • Wo 9 oktober 2019 | 22:14 • Woensdag 9 oktober 2019 | 22:14

Lelystad moet in 2040 honderdduizend inwoners hebben. Dat staat in het woensdag gepresenteerde Koersdocument van de gemeente, waarin de belangrijkste doelen voor de toekomst van de stad staan.

"We zien dat het eigenlijk heel goed gaat in Lelystad", legt wethouder economische zaken/wonen, Janneke Sparreboom uit. "Onze economie groeit, er wordt veel grond verkocht en er komen nieuwe bedrijven bij zoals Inditex en Somerset. De Flevokusthaven is in ontwikkeling en er komen steeds meer mensen in Lelystad wonen. Dit betekent dat Lelystad steeds beter in beeld is als plek om te wonen en als plek om je bedrijf te vestigen".

Kernpunten
De gemeente heeft in het Koersdocument drie kernpunten:
- Urbanisatie: het bouwen van minimaal 5.500 woningen zodat de stad kan groeien naar 100.000 inwoners.

- Maatschappelijke kracht: het opknappen van verpauperde buurten en investeren in onderwijs.

- Gedeeld eigenaarschap: het stimuleren van samenwerking tussen de gemeente en burger. De gemeente zal vaker een faciliterende en regisserende rol aannemen.

Volgens wethouder Sparreboom is het noodzakelijk dat Lelystad, in de jaren zestig op de tekentafel bedacht als een stad met honderdduizend inwoners, nu ook echt gaat groeien naar dat aantal.

Stad een maatje te groot
"De stad en de ruimte die we hebben, is eigenlijk een maatje te groot voor het aantal inwoners. Dat betekent dat het altijd lastig is om publieke voorzieningen, zoals een theater en een bibliotheek op een goede manier in stand te houden. Dat geldt ook voor commerciële voorzieningen zoals horeca en winkels. Dus als we groeien dan passen we beter in onze jas en onze ruimte en hebben we een stad die dat allemaal kan dragen."

Ook staat in het Koersdocument dat Lelystad de stad van de 'nieuwe natuur' moet worden. Dit betekent dat in de nabije toekomst veel meer de nadruk wordt gelegd op de natuur en de omgeving van Lelystad zoals de bossen, de parken, de kustlijn en de nieuw aangelegde eilandengroep de Marker Wadden. "We gaan dat geluid meer laten horen en beter uitnutten. Lelystad is hot aan het worden", aldus Sparreboom.

Eind dit jaar praat de gemeenteraad over de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel