Nieuwe dassenburcht ontdekt

NOORDOOSTPOLDER • Do 10 oktober 2019 | 11:20 • Donderdag 10 oktober 2019 | 11:20

Staatsbosbeheer heeft een tweede dassenburcht in het Kuinderbos ontdekt. In 2016 vestigde de eerste dassenfamilie zich al in die bossen. Zo'n vier kilometer verderop is nu een tweede familie neergestreken.

Speciale camera's hebben bevestigd dat er in beide burchten dassen leven. De burcht van drie jaar geleden wordt nog bewoond door minimaal één das. In de nieuw ontdekte burcht wonen er sowieso twee. Het geslacht van de dieren is in alle gevallen niet bekend.

Een dassenburcht bestaat uit een uitgebreid gangenstelsel dat de dieren onder de grond uitgraven. De oudste burcht heeft een gangenstelsel van tussen de 50 en 70 meter. Bij de nieuwste burcht is er al zo'n 30 meter aan gangen gegraven.

Honden aanlijnen
Dassen leven vooral 's nachts. Omdat ze redelijk traag zijn, is vooral het verkeer hun grootste vijand. Ze zijn niet gevaarlijk voor honden maar zullen wel vechten als ze zelf aangevallen worden. Staatsbosbeheer vraagt daarom aan wandelaars in het Kuinderbos om hun honden aan de lijn te houden en deze alleen los te laten bij het losloopgebied. Dat ligt in de driehoek Hopweg-Schansweg-Kuinderweg. De burchten liggen daar ver vandaan, waardoor de kans op een confrontatie heel klein is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel