Aviodrome onthult DH-9: de start van de burgerluchtvaart

FLEVOLAND • Vr 11 oktober 2019 | 6:55 • Vrijdag 11 oktober 2019 | 6:55

Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad heeft donderdagavond zijn nieuwste aanwinst onthuld. Het gaat om een DH-9. Dat is een dubbeldekker die in de Eerste Wereldoorlog dienst deed als bommenwerper. Aan het einde van de oorlog in 1918 werden de vliegtuigen omgebouwd om passagiers te vervoeren. De KLM opende toen een lijn naar Londen en naar Parijs.

De DH-9 in het Aviodrome is een replica. Vrijwilligers en liefhebbers hebben bouwtekeningen van het toestel gemaakt aan de hand van oude foto's. Ze hebben de motor van het toestel minutieus nagebouwd van pvc-rioolpijpen en epoxyhars. Een groep van 8 vaste vrijwilligers heeft er drie jaar over gedaan om het vliegtuig in elkaar te zetten.

Het Aviodrome wil de DH-9 een centrale plek geven in de vaste expositie. Het toestel staat model voor de start van de burgerluchtvaart. Voor en achter de piloot waren twee open rieten kuipen waarin twee passagiers plaats konden nemen. Zij kregen dikke leren jassen en een voetstoof met warm water om de reis vol te kunnen houden. Enkel de superrijken van die tijd konden zo'n vliegreis betalen. Het duurde toen ongeveer drie uur om naar Londen te vliegen.

De DH-9 staat nu nog in de T2-hangar op Aviodrome. Om het toestel te verplaatsen naar het hoofdgebouw, moeten eerst de vleugels er weer af worden gehaald. Naar verwachting staat de DH-9 over twee weken op de gewenste plaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel