SP: 'Beschuldiging ongewenst gedrag voelt als afleiding'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 11 oktober 2019 | 12:36 • Vrijdag 11 oktober 2019 | 12:36

De wethouders van gemeente Noordoostpolder hadden er misschien belang bij dat er een beschuldiging van ongewenst gedrag naar buiten kwam over ex-burgemeester Harald Bouman. Dat zegt SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra tegen Binnenlands Bestuur.

Woensdag werd duidelijk dat Bouman de afgelopen maanden binnen het gemeentehuis werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en seksueel getinte opmerkingen. Deze kwestie zou meespelen bij zijn onverwachte vertrek.

Hoewel er geen officiële klacht tegen Bouman is ingediend, is zijn vermeende gedrag in het gemeentehuis wel onderzocht. Daaruit bleek dat er voor daadwerkelijk ongepast gedrag geen bewijs is. Bouman benadrukt zelf dat de enige reden voor zijn aftreden 'een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop hij onze gemeente wilde besturen'.

Een afleiding
''Het voelt als een afleiding'', zegt Hoekstra. Ze vraagt zich af waarom het nu naar buiten komt terwijl er geen bewijs uit het onderzoek is gekomen. ''Wat is de bedoeling ervan? Wie heeft er belang bij om dit naar buiten te brengen?'' Ze beaamt dat het college er misschien belang bij heeft. ''Misschien is het wel een afleiding van het verschil van bestuurlijk inzicht.''

Dinsdag hoorde Omroep Flevoland dat er inderdaad een verschil van inzicht was over de bestuurscultuur tussen de burgemeester enerzijds en de wethouders en de ambtelijke organisatie anderzijds. Bouman wilde vernieuwingen in het bestuur doorvoeren.

Het college liet in een verklaring weten niet valselijk gebruik te hebben gemaakt van beschuldigingen van ongewenst gedrag: "De heer Bouman is zelf tot de conclusie gekomen dat verder functioneren niet mogelijk was."

SP was tevreden over zijn functioneren
Hoekstra laat weten dat zij de beschuldigingen niet herkent. Ze was tevreden over het functioneren van de ex-burgemeester en vond het fijn dat hij kritisch was op de besluitprocessen. ''Bouman zei dat er ‘verschil van inzicht op bestuurlijk niveau’ was. Misschien heeft hij wel iets ingewikkelds en gevoeligs aangeroerd. Het is jammer dat hij weggaat.''

Maandagavond is er een extra raadsvergadering over het plotselinge vertrek van Bouman. Bij aanvang wordt besloten over de vergadering besloten of (deels) openbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel