Gemeente: 'Verlies door Hiswa niet onderbouwd'

LELYSTAD • Vr 11 oktober 2019 | 14:42 • Vrijdag 11 oktober 2019 | 14:42

Het is niet bewezen dat horeca-ondernemers in de Bataviahaven verlies draaiden tijdens het evenement Hiswa te water. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Lelystad in antwoorden op schriftelijke vragen van GroenLinks.

Het vierdaagse evenement vond vorige maand plaats in de haven. Volgens GroenLinks waren de horecaondernemingen daar door de terreininrichting voor Hiswa-bezoekers amper zichtbaar. Door de grote drukte op de wegen rond het evenement zou het voor vaste klanten ook erg lastig zijn geweest om bij de horeca in de haven te komen.

Tijdens en na de editie van 2018 werd er door de lokale ondernemers ook al geklaagd over misgelopen inkomsten. De gemeente wilde cijfers zien waaruit zou blijken dat de omzet van de horecazaken lager lag dan soortgelijke weken. Maar die zijn nooit overhandigd. Volgens het college is het bewijzen van misgelopen omzet ook niet makkelijk, omdat veel ondernemers juist wél extra geld binnenkrijgen tijdens het evenement. Vooral de laatste drie dagen van het evenement was het erg druk, gaven meerdere ondernemers bij de burgemeester en wethouders aan.

GroenLinks zegt dat de ondernemers een evaluatie was beloofd na de editie in 2018. Die is er nooit gekomen. Volgens het college is de organisatie van Hiswa actief met ondernemers in gesprek gegaan. Zo hoopten ze de klachten over misgelopen winst bij deze editie te voorkomen.

Zowel de gemeente als de organisatie van Hiswa zijn van mening dat er geen gebrek aan communicatie was tussen de organisatoren van het evenement en de lokale ondernemers. "Desalniettemin zullen wij, samen met de organisatie, een evaluatie met alle horecaondernemers in de omgeving van de Hiswa organiseren zodat zij volgend jaar zo goed mogelijk op het evenement kunnen inspelen", aldus het college.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel