GezondheidFabriek: 'Moeizaam maar op de goede weg'

ALMERE • Zo 13 oktober 2019 | 21:31 • Zondag 13 oktober 2019 | 21:31

De GezondheidFabriek staat er goed voor, maar het is moeizame weg om partijen bij elkaar te brengen en samen nieuwe dingen te ontwikkelen. Paul Offerman van de GezondheidFabriek in Almere is voorzichtig tevreden over de eerste vijf jaar van de stichting die vernieuwingen op het gebied van zorg en welzijn ontwikkelt.

De GezondheidFabriek begon onder de naam Innovatiefabriek. Met een subsidie van 1,3 miljoen euro van de provincie en 350.000 euro van de gemeente Almere werd het project opgestart. De stichting brengt verschillende partijen bij elkaar, zoals ziekenhuizen, universiteiten, hogescholen, leveranciers van producten en zorgorganisaties. Het doel is om gezamenlijk nieuwe producten te ontwikkelen en kennis hierover met elkaar te delen. De GezondheidFabriek weet zichzelf inmiddels financieel te bedruipen.

Samenwerking is soms lastig
Het opbouwen van een uitgebreid netwerk is één van de grootste uitdagingen waar de GezondheidFabriek voor staat. "Als ze ons nog niet kennen, vinden partijen het lastig om met ons samen te werken. Bedrijven willen hun eigen kennis bij zichzelf houden, want het is niet eenvoudig om die te delen als je niet zeker weet dat je er zelf ook beter van wordt", merkt Offerman. "Als je niet deelt, worden vernieuwende ontwikkelingen tegen gehouden. Het kost veel overtuigingskracht en ik denk dat we er nog wel een tijdje mee bezig zijn om iedereen de voordelen van samenwerken in te laten zien."

Product ontwikkelen kost veel tijd
In het gebouw van de GezondheidFabriek is ruimte voor het ontwikkelen en testen van ideeën. Verschillende projecten zijn in de afgelopen vijf jaar van de grond gekomen, maar er is nog niets dat daadwerkelijk op grote schaal in de praktijk wordt gebruikt. "Het duurt jaren voordat je het met één idee het hele proces hebt doorlopen", zegt projectmanager Sandra Migchielsen. "Je moet het juiste idee hebben, partners betrekken, fondsen werven en aan de slag gaan. Onze meerwaarde zit er dus vooral in om samenwerkingen te smeden."

Studenten leveren grote bijdrage
Talentontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de GezondheidFabriek. "We doen er heel veel aan om zorgstudenten met technologie in aanraking te laten komen en technologiestudenten met zorgtechnologie. Want dat is wel de toekomst", vindt Migchielsen.
"Wat wij voornamelijk doen bij de GezondheidFabriek is het verbeteren van de IT die in de zorg wordt gebruikt", legt Fake Zijl uit. Hij is derdejaars IT-student op Windesheim. "Wij vinden zelf dus niet iets nieuws uit, maar we analyseren informatie. Aan de hand daarvan proberen we dan of we bijvoorbeeld zorgmedewerkers op een snellere manier alarmeringen kunnen laten afhandelen", zegt Zijl.

Een voorbeeld van een project dat al redelijk ver ontwikkeld is, is een zelfrijdende rolstoel. Bij de ontwikkeling hiervan zijn studenten van Windesheim betrokken. "Wij hebben iemand die als 'proefkonijn' dient voor dit project. Hij is fysiek niet in staat zelf een rolstoel te besturen. Als het ons lukt deze zelfrijdende rolstoel te ontwikkelen, dan zal deze man voor het eerst in 30 jaar zelf kunnen bepalen of hij naar links of naar rechts gaat. Dat is zo'n enorme verbetering van zijn bestaan en dat is onze drijfveer", zegt Offerman.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel