Rechtszaak moord Motamed hoeft niet opnieuw

ALMERE • Ma 14 oktober 2019 | 14:59 • Maandag 14 oktober 2019 | 14:59

De rechtszaak rondom de moord op Almeerder Ali Motamed hoeft niet opnieuw te worden gedaan. De advocaat van verdachte Naoufal 'Noffel' F. had hierop aangedrongen, maar het gerechtshof in Amsterdam besloot maandag dat dit niet nodig is.

Naoufal F. werd in juli dit jaar veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de moord op de Almeerder. Die vond plaats in december 2015. De rechtbank in Amsterdam ziet F. als degene die de liquidatie aanstuurde. Volgens zijn advocaat had 'Noffel' niet in Amsterdam berecht mogen worden, maar in Lelystad. Daar liep namelijk de zaak tegen twee andere verdachten van de moord.

Verdachten van hetzelfde misdrijf mogen niet tegelijkertijd bij verschillende rechtbanken worden vervolgd, stelde de advocaat van 'Noffel'. Het hof geeft aan dat in Lelystad al uitspraak was gedaan toen dit punt in de zaak van F. werd besproken. Daarom mocht de rechtbank in Amsterdam de zaak wel degelijk doen, en hoeft deze niet over, zegt het hof.

Hoger beroep
Wanneer de zaak verder behandeld wordt is nog niet bekend. 'Noffel' is namelijk in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van levenslang. Hij ontkent alle betrokkenheid bij de moord op de Almeerder Ali Motamed.

Iran
De moord op de in Iran geboren Ali Motamed was lange tijd een raadsel. In 2015 bleek dat hij eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi zou heten. Samadi is in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij, begin jaren '80. Bij de aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Bij de AIVD zijn sterke aanwijzingen dat Iran betrokken is bij de moord, maar daar is geen informatie over gedeeld met het Openbaar Ministerie. De rol van Iran kwam tijdens de rechtszaak dan ook niet aan bod.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel