Nieuw natuurgebied Kop van het Horsterwold geopend

ZEEWOLDE • Ma 14 oktober 2019 | 21:59 • Maandag 14 oktober 2019 | 21:59

Het nieuwe natuurgebied 'Kop van het Horsterwold' is maandag geopend. Het gebied aan de rand van Zeewolde is zo'n 80 hectare groot en verbindt het Horsterwold met natuur in Almere Hout. De aanleg is gerealiseerd door Staatsbosbeheer als onderdeel van het programma Nieuwe Natuur van de provincie.

Het project is onderdeel van de natuurcompensatieverplichtingen die de provincie heeft. "Het is aangelegd omdat er afspraken zijn gemaakt om in het kader van wegen en spoorbanen nieuwe natuur aan te leggen", vertelt boswachter Hans Breeveld. Op voormalige landbouwkavels is nu een stuk bos en natuur gerealiseerd.

In het nieuwe natuurgebied zijn niet alleen bomen en struiken geplant, maar is ook een grote waterpartij aangelegd. Zo kunnen vogels en andere dieren zich vestigen in het gebied. "Vooral doordat de begroeiing nog laag bij de grond is, zitten hier heel veel muizen en dat trekt dan weer vogels die daar op jagen", aldus Breeveld.

Over een jaar of twintig moet het nieuw aangeplante deel een volwaardig bos zijn en dan komen ook de reeën andere dieren. Die kunnen dan van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land zo doorlopen naar het Horsterwold.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel