Omstreden stikstofregels blijven van kracht

FLEVOLAND • Di 15 oktober 2019 | 11:43 • Dinsdag 15 oktober 2019 | 11:43

De provincie Flevoland draait de omstreden stikstofregels niet terug, ondanks protesten van boeren. Maandag trokken ruim honderd Flevolandse agrariërs naar het provinciehuis in Lelystad omdat ze willen dat deze nieuwe regels overboord gaan. Gedeputeerde Harold Hofstra liet de protesterende boeren toen weten dat hij ze niet tegemoet gaat komen.

Flevolandse gedeputeerden kunnen dit soort beslissingen niet in hun eentje nemen. Hofstra moet hiervoor de steun van de rest van Gedeputeerde Staten hebben. Maandag ontstond de indruk dat het besluit nog veranderd zou kunnen worden, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Flevoland heeft vorige week samen met alle andere provincies besloten de stikstofregels in te voeren en daar komt Gedeputeerde Staten niet op terug.

In de vergadering van het college op dinsdag is eventueel afwijken van het ingenomen standpunt dus ook geen onderwerp van gesprek geweest, laat een woordvoerder van Hofstra weten. Wel is doorgenomen hoe de komende tijd gesprekken met de boeren, andere provincies en de minister gevoerd gaan worden.

'Stikstofregels kunnen niet overboord'
Volgens Hofstra kan de provincie Flevoland de stikstofregels niet zomaar van tafel vegen, omdat dit grote problemen oplevert op andere gebieden.
Het doel van die nieuwe regels is dat de provincie niet benutte dier- en fosfaatrechten van boeren wil gebruiken om andere activiteiten weer in gang te zetten. Om de stikstofuitstoot terug te dringen waren allerlei projecten (tijdelijk) stilgelegd. Na de invoering van de stikstofregels vorige week, heeft de provincie Flevoland meteen het Windplan Groen een vergunning gegeven. Als de boeren hun zin zouden krijgen, zou dat bijvoorbeeld voor deze verleende vergunning negatieve gevolgen hebben. En dat wil de provincie niet.

Gesprekken gaan door
Woensdagochtend is er een gesprek tussen landbouworganisatie LTO Noord, NAJK (organisatie voor jonge boeren) en gedeputeerde Hofstra. Dat gesprek zal vooral gaan over de pijnpunten en zorgen die de boeren hebben met de nieuwe stikstofregels. De uitkomsten hiervan worden door Hofstra meegenomen in het overleg met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Woensdagmiddag is er een extra vergadering van alle provincies over het stikstofbeleid. Een paar provincies heeft de gemaakte afspraken de laatste dagen weer ingetrokken of uitgesteld. Volgens Flevoland is dat "geen handige situatie, die vooral voor boeren heel vervelend is".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel