Van Maanen kijkt tevreden terug op protest

FLEVOLAND • Wo 16 oktober 2019 | 15:00 • Woensdag 16 oktober 2019 | 15:00

Jeroen van Maanen uit Zeewolde kijkt positief terug op het tweede boerenprotest. De melkveehouder uit Zeewolde is de woordvoerder van Farmers Defence Force. Die partij organiseerde de actie van woensdag. Volgens Van Maanen is de protestactie 'grandioos' verlopen.

De meeste boeren hebben Den Haag inmiddels weer verlaten na de demonstratie tegen het stikstofbeleid. Grote groepen trekkers reden tot 's avonds laat nog over snelwegen terug naar huis.

De demonstratie verliep woensdagmiddag een tijd onrustig toen boeren in de buurt van het Malieveld tramlijnen blokkeerden en vuurwerk afstaken. Er werden vier mensen aangehouden. Twee daarvan zijn opgepakt voor het gooien van vuurwerk. Een ander werd gearresteerd vanwege belediging van een agent. De vierde persoon voldeed niet aan een bevel van de politie.

De meeste Flevolandse boeren kwamen pas eind van de middag aan in Den Haag. Zij demonstreerden eerst in De Bilt bij het RIVM, dat de stikstofmetingen uitvoert. Een deel van de boeren ging daarna naar huis. De Flevolandse boeren die wel naar Den Haag gingen, kwamen terecht in de grote verkeersdrukte rondom de stad. Ze werden onder meer via het strand omgeleid.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Stefan Aarnink

Boeren voeren deze week op initiatief van Farmers Defence Force weer actie tegen de kabinetsplannen om de veestapel te verkleinen. Ook zijn de boeren het beu om als milieuvervuilers neergezet te worden. Eerder deze week waren er al protesten bij het provinciehuis.

De Bilt
De Flevolandse boeren verzamelden zich woensdagochtend vroeg bij de Stichtse Brug. Vanaf daar reden ze door naar de omgeving van het RIVM in De Bilt. Uit data van het RIVM blijkt dat de landbouw verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstofneerslag in Nederland. De boeren zijn ontevreden over de berekeningen van het instituut. Bij een sportpark in de buurt van het RIVM werden enkele toespraken gehouden.

Toespraak van directeur RIVM
De toespraken gingen vooral over het wantrouwen dat de boeren hebben over de metingen van het RIVM. De directeur van het instituut zelf was er ook bij. Hij sprak de boeren toe. Hij gaf aan dat ze achter hun meetmethodes staan maar de kritiek wel meenemen. Volgens verslaggever Marjan van Ens werd er door de boeren lauw gereageerd op de mededeling dat het RIVM de rekenmethodes nog een keer tegen het licht gaat houden. Ze zijn wel blij dat er wordt geluisterd naar de kritiek.

Malieveld Den Haag
Tientallen boeren zijn tegen de afspraken in toch met hun tractoren het Malieveld in Den Haag opgereden. Na overleg met de gemeente was de Koekamp naast het Centraal Station als locatie afgesproken om te protesteren. Ze moesten daar zonder tractor komen. De boeren wilden aanvankelijk demonstreren bij het Binnenhof, maar dat mocht niet. Het Binnenhof is door de politie extra beveiligd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel