Landelijk asbestfonds niet van invloed op lokale leningen

LELYSTAD • Do 17 oktober 2019 | 13:44 • Donderdag 17 oktober 2019 | 13:44

De komst van een landelijk fonds voor het saneren van asbestdaken heeft geen gevolgen voor de leningen die de gemeente Lelystad uitgeeft. Dat meldt een woordvoerder.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft een reeks maatregelen aangekondigd om het aantal asbestdaken in Nederland terug te dringen. Eén daarvan is een fonds voor huiseigenaren. Mensen die het kankerverwekkende asbest uit het dak willen laten verwijderen, kunnen een beroep doen op geld uit dat fonds. Het geld komt volgend jaar beschikbaar, tot 2028. Hoeveel geld er in het fonds komt, is nog niet bekend. Verschillende partijen zullen eraan bijdragen.

Aanvragen lening kan nog steeds
Lelystad telt ruim 600 particuliere woningen met een asbestdak. De gemeente wil van die daken af en kwam daarom eerder al met een lening voor inwoners die hun dak willen saneren. "Het feit dat het rijk een fonds opzet [...] heeft op dit moment geen consequenties voor de regeling voor particuliere woningeigenaren in Lelystad. Asbestleningen kunnen nog gewoon aangevraagd worden", aldus de woordvoerder.

"Als het fonds klaar is en de voorwaarden bekend zijn, zal de gemeente een besluit nemen over het wel of niet aansluiten bij dat fonds", vertelt de gemeente. Dan kan de Asbestverordening alsnog aangepast worden, maar voor nu verandert er dus niks.

Geen verandering lopende leningen
Voor particulieren die de lening al afgesloten hebben, blijft alles sowieso hetzelfde. Huiseigenaren sluiten een contract af, en die voorwaarden gelden tot de lening afgelopen is. Ze worden niet beïnvloed door latere beleids- of wetswijzigingen, meldt de woordvoerder. "Met andere woorden: deze ontwikkeling heeft geen gevolgen voor Lelystedelingen die al een lening hebben afgesloten bij de gemeente."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel