Flevoland doet niet mee met voorstel over Lelylijn

FLEVOLAND • Za 19 oktober 2019 | 12:00 • Zaterdag 19 oktober 2019 | 12:00

Flevoland doet voorlopig niet mee met een voorstel van de drie noordelijke provincies over de aanleg van de Lelylijn. Dat is een spoorverbinding van Lelystad via Emmeloord en Drachten naar Groningen. Groningen, Friesland en Drenthe willen met het voorstel de lobby van verschillende andere partijen voor de Lelylijn ondersteunen.

Dat Flevoland niet meedoet is opvallend. De Lelylijn loopt voor een groot deel door de provincie en ook zou er een extra treinstation moeten worden gebouwd. Dries Zwart uit Groningen (Partij voor het Noorden) verklaart waarom Flevoland niet meegenomen is bij het indienen van de motie. "De drie noordelijke provincies werken nauw samen in een Statenberaad. Flevoland is daar geen onderdeel van. Uiteindelijk wordt wel met Flevoland gesproken over de komst van de Lelylijn", zegt het Groninger Statenlid. "Wij hebben zo veel baat bij de komst van de Lelylijn dat we met alle belanghebbenden gaan praten. Daar hoort de provincie Flevoland ook bij", vertelt Zwart.

Drenthe, Groningen en Friesland werken aan een motie waarin wordt gezegd dat de bestaande spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden fors verbeterd moet worden. Die zogeheten Hanzelijn loopt via Dronten naar Groningen. In het voorstel staat ook dat ingezet moet worden op de aanleg van een treinverbinding via Emmeloord naar Groningen; de Lelylijn. Het huidige knooppunt is Zwolle. Als daar problemen zijn, dan is noordelijke Nederland slecht bereikbaar, vinden de noordelijke statenleden. Een nieuwe verbinding moet zorgen voor een betere doorstroming.

Niet gepasseerd
Volgens fractievoorzitter Tiko Smetsers van collegepartij D66 in Flevoland staat de wens van de noordelijke drie provincies al ongeveer in het coalitieakkoord. "Wij zijn al langere tijd bezig met de Lelylijn. Zo willen we bijvoorbeeld een maatschappelijke kosten-batenanalyse laten opstellen", zegt Smetsers. Hij geeft aan graag het gesprek aan te gaan met Statenleden in Groningen, Drenthe en Friesland. Als de vier provincies met elkaar samenwerken, dan staan ze sterker bij het Rijk.

Hij zegt zich niet gepasseerd te voelen. Volgens hem lopen er al gesprekken over de Lelylijn tussen de provincies.

Inzetten op spoorverbinding
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat zei in april dat het kabinet geen Lelylijn wil. Daar kwam ze in juni op terug, omdat de provinciebesturen van Groningen en Drenthe in hun programma-akkoord hadden opgenomen dat ze willen inzetten op de nieuwe spoorwegverbinding.

De motie van de drie noordelijke provincies wordt waarschijnlijk volgende maand ingediend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel