Turks radioprogramma na bedreigingen zonder hinder uitgezonden

EMMELOORD • Za 19 oktober 2019 | 12:08 • Zaterdag 19 oktober 2019 | 12:08

Het Turkse radioprogramma bij de Zieken- en Ouderenomroep OZONOP in Emmeloord is zaterdagmorgen zonder verstoringen verlopen. Vorige week kwamen er twee dreigende telefoontjes binnen bij de omroep, waarvan één tijdens het muziekprogramma. Daarin werd gezegd dat het Turkstalige programma moet stoppen.

Na dat telefoontje is er ook nog een poging tot brandstichting geweest bij het huis van (inmiddels voormalig) secretaris van de omroep Bas Stuy. Toch heeft presentatrice Yesim Yilmaz zaterdagochtend op haar normale tijdstip een uur lang Turkse muziek gedraaid en er over gepraat. Wel was er een beveiliger aanwezig.

Yilmaz laat weten gewoon haar radioprogramma te blijven presenteren. "Ik vind het leuk om te doen", legt ze uit. "Ik draai romantische muziek en praat niet over de politiek." Ze snapt dan ook niet waarom er bedreigingen zijn.

Hart onder de riem
Bas Stuy heeft deze week zijn functie als secretaris van de omroep neergelegd. Dat doet hij nadat een brandbare vloeistof tegen zijn huis was gesprenkeld. De voormalig secretaris is nog wel betrokken bij de omroep. Hij laat weten sinds vorige week geen bedreigingen meer te hebben gehad. "Al kreeg ik afgelopen week wel een telefoontje van iemand met een Turks accent, maar die zei meteen dat hij geen bedreiging vormde. Hij wilde me juist een hart onder de riem steken", vertelt Stuy.

OZONOP heeft geen eigen studio meer. De uitzendingen worden nu tijdelijk gemaakt vanuit een lokale supermarkt, bij de koffiehoek.

Eerder dreiging
Drie jaar geleden waren er ook al dreigementen rond het Turkse programma. Toen werd de deur van de omroep beklad met drie manen en het woord 'stop'. Volgens Stuy kon dit toen te maken hebben met de extremistische organisatie De Grijze Wolven, omdat het symbool van deze groep drie manen is. Stuy zegt dat het deze keer niet duidelijk is wie er achter de dreigementen zit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel