Lelykracht verbindt inwoners met elkaar

LELYSTAD • Ma 21 oktober 2019 | 21:12 • Maandag 21 oktober 2019 | 21:12

Meer binding met de stad en meer binding tussen de inwoners in de stad. Daar is de organisatie van Lelykracht in Lelystad na de eerste vier jaar het meest trots op. Dankzij diverse activiteiten zijn bewoners dichter tot elkaar gekomen.

Dat zegt projectcoördinator Ronald Spanier van Lelykracht. In dit initiatief werken de Flevomeer Bibliotheek, CKV De Kubus, Welzijn Lelystad en het Sportbedrijf Lelystad sinds 2016 nauw samen.

Het doel is de binding tussen de inwoners te versterken en Lelystedelingen trotser te maken op hun stad door het organiseren van activiteiten. Ook moeten jongeren beter kunnen opgroeien.

Huiskamerfestivals, buurtpicknick en theater
Of de doelen volledig zijn gehaald kan Spanier niet zeggen, maar er is wel een aanzet toe gegeven. Oder meer via het initiatief Verenigde Straten. Zo'n 2.500 mensen namen deel aan huiskamerfestivals, een buurtpicknick in de Atolwijk of het project Straat op de Kaart. Ook succesvol was vorig jaar de Lelydag en initiatieven als Heel Lelystad Fit en Heel Lelystad stopt met roken. Extra bijzonder was Het Spektakel, waarbij vorig jaar drieduizend stadgenoten meededen aan de theatervoorstelling 'Zilte Zee, Zoete Dromen' ter gelegenheid van 50 jaar gemeente Lelystad.

Beter te vinden
Spanier merkt dat bewoners en organisaties Lelykracht beter weten te vinden en hulp vragen bij het organiseren van nieuwe initiatieven. Of Lelykracht meetbaar effect heeft, moet blijken uit nader onderzoek dat over een paar jaar is gepland. De vier organisaties gaan in elk geval door met Lelykracht en hopen dat andere aanhaken. Succesvolle activiteiten worden voortgezet.

Subsidies en extra fondsen
Voor de eerste drie jaar heeft Lelykracht 400-duizend subsidie van de gemeente gekregen. Spanier is trots dat het VSB Fonds een miljoen euro en het ministerie van VWS een half miljoen hebben gegeven, dus bijna vier keer zoveel als de subsidie. Lelykracht rekent er niet op dat VSB nog een keer zo gul zal zijn. Daarom willen de vier instellingen achter Lelykracht de komende jaren in eerste instantie uit eigen zak het project voortzetten. Daarnaast willen zij extra fondsen aantrekken en de activiteiten uitbreiden. Van de gemeente worden hooguit projectsubsidies gevraagd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel