Wisselende reacties op bever als Floriademascotte

ALMERE • Ma 21 oktober 2019 | 22:17 • Maandag 21 oktober 2019 | 22:17

De Floriade in Almere krijgt een bever als mascotte. De organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling heeft voor het knaagdier gekozen omdat er een bever op het terrein woont. "Hij bouwt daar aan zijn burcht en waardeert de toekomst van bomen en groen", zo staat te lezen in een Engelstalig persbericht. De organisatie van de Floriade heeft een 'Beaver Challenge', een ontwerpwedstrijd, uitgeschreven voor studenten Grafische Vormgeving.

De keuze voor een bever als mascotte voor het internationale evenement roept vragen op. Het Engelse woord voor 'bever' is 'beaver'. Dit woord wordt door veel mensen geassocieerd met het vrouwelijke geslachtsorgaan. De uitspraak "Nice beaver" is beroemd geworden door de film The Naked Gun. Fractievoorzitter Toon van Dijk (PVV) vindt het dan ook onbegrijpelijk dat er voor deze mascotte is gekozen: "Dat is oliedom, want op die manier wordt de Floriade de grote Beavershow en dat wekt associaties op die je als bloemententoonstelling niet wilt hebben."

De Floriade gebruikt veel Engelse woorden zoals 'Growing Green City', 'LivingLab' and 'Urban Greeners'. De mascotte zal dus ook worden aangeduid met 'beaver'. Van Dijk vindt het ongelofelijk dat niemand die het plan voor de mascotte heeft goedgekeurd, op de hoogte is van de associatie die veel mensen hebben met dit Engelse woord.

'Op deze manier wordt de Floriade de grote Beavershow'

— Toon van Dijk, PVV Almere

Bever wordt vaak gebruikt
De bever als mascotte of logo is verre van origineel; het aantal bedrijven of organisaties dat hier al eerder voor koos, is bijna ontelbaar. Ook buitensportwinkel Bever, met een vestiging in het stadshart van Almere, voert het dier in zowel de naam als in het logo. Fred Bakker van het Almeerse filiaal is alleen maar blij dat een bever de Floriademascotte wordt. "Dat komt heel goed uit, het kan bijna niet mooier. Een goede mascotte voor het bedrijf waar ik werk en bovendien vind ik dat het goed bij Almere past", zegt Bakker. "Natuurlijk weet ik ook waar het woord 'beaver' aan doet denken, maar hier in de winkel denken we eigenlijk alleen maar aan de klappende staart", lacht Bakker.

Ook Staatsbosbeheer heeft een bever als afbeelding voor 'Het knaagt in Almere'. In het Buitencentrum Almeerderhout worden allerlei activiteiten georganiseerd rond de bevers die in het Almeerderhout leven. Boswachters waren niet bereikbaar voor een reactie op de nieuwe mascotte van de Floriade.

'Bever is prima kapstok'
Marketingdeskundige Paul Moers vindt de bever als icoon voor de Floriade "waanzinnig goed verzonnen. De overeenkomsten tussen een bever die een enorme burcht bouwt en dat wat de Floriade wil uitdragen, zijn enorm". Een ander dier kiezen dat ook op het Floriadeterrein leeft zou minder indruk maken, denkt Moers. "De burcht van een bever staat als een huis en daar kun je leuk het verhaal van de Floriade aan ophangen. Dan kun je de bezoekers goed uitleggen wat er allemaal voor nodig is om een Green City voor de mens leefbaar te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel