Een pulsvleugel als kunstwerk in Amsterdam

URK • Do 24 oktober 2019 | 8:10 • Donderdag 24 oktober 2019 | 8:10

Ontwerperscollectief Pink Pony Express uit Amsterdam wil begin november tijdens de Amsterdamse museumnacht aandacht vragen voor de pulskorvisserij. In een atelier wordt een achter meter lange pulsvleugel uit Urk als kunstwerk gepresenteerd.

De pulsvleugel hangt bij pulskorviserij langs het schip, met daaraan de elektroden. Die slepen over de zeebodem om platvissen in de netten te jagen. De vismethode is per 1 juli 2021 verboden na een stemming van het Europees parlement.

De pulsvleugel wordt gepresenteerd als kunstwerk, te midden van 84 spiegels. ''Hoewel een deel van het publiek waarschijnlijk over de puls heeft gelezen, hebben weinigen er ooit een in volle glorie gezien. Dit geldt in het bijzonder voor het stadse publiek. Het is een revolutionaire, innovatieve uitvinding,'' aldus de kunstenaars.

Een flinke klus
Het is overigens nog een flinke klus om de vleugel in de galerie te krijgen. Hij moet midden in de nacht met een vrachtwagen met telescooparm door het raam van de eerste verdieping worden gehesen. De vergunningen hiervoor zijn aangevraagd. De creatievelingen hopen daarvoor volgende week groen licht te krijgen.

Pink Pony Express heeft al meerdere projecten op Urk gehad. De ontwerpers onderzoeken sinds het voorjaar van 2018 de impact van politiek op de Nederlandse vissersgemeenschappen. Daarvoor krijgen ze subsidie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel