Digitaal geld geven aan een goed doel

LELYSTAD • Wo 23 oktober 2019 | 22:43 • Woensdag 23 oktober 2019 | 22:43

Het Lelystadse bedrijf Givt ontwikkelt een systeem om digitaal geld te kunnen geven aan goede doelen. "Je kunt overal digitaal betalen, maar je kunt nergens digitaal geven", zegt Sjoerd van Oort van het bedrijf.

Met Givt kun je zonder een cent op zak, geld geven aan een doel naar keuze. "Dat kan zijn in de kerk bij de collecte, bij een artiest op straat of bij de collecte van een goed doel aan de deur."

Hoe werkt het?
De ontvanger van de donatie heeft een 'beacon' van Givt. Dat is een klein zendertje dat contact maakt met je mobiele telefoon. De gever heeft een app van Givt op de telefoon. Als de donateur die app opent en een bedrag intypt, dan hoeft hij de telefoon daarna enkel nog langs het zendertje te halen. Het gekozen bedrag wordt dan gedoneerd. Zo'n zender past bijvoorbeeld in een collectebus of in een collectezak.

Hoeveel kost dat?
Het gebruik van de app is gratis. De gebruiker van de 'beacon' betaalt wel een bedrag als er iets aan de organisatie gegeven wordt. "Vijftien procent van de kerken in Nederland maakt inmiddels gebruik van Givt", zegt van Oort. "Per week lopen zeventienduizend giften door ons systeem."

Het bedrijfje wil verder groeien. "We gaan naar Engeland toe en we starten binnenkort een pilot in Duitsland." Het techbedrijf startte woensdag een crowdfundingsactie in de hoop daar zes ton mee op te halen. "Het gaat goed met het bedrijf, maar om echt te groeien hebben we meer slagkracht nodig", vertelt Van Oort.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel