Manege maakt zich ernstig zorgen over voortbestaan

LELYSTAD • Do 24 oktober 2019 | 14:04 • Donderdag 24 oktober 2019 | 14:04

Manege Lelystad maakt zich ernstig zorgen over het eigen voortbestaan. Het rhinovirus heeft de manage volgens eigenaar Karst van der Laan al tussen de 50.000 en 100.000 euro gekost. Niet alleen komen er minder klanten en kinderen naar paardrijlessen, de manege maakt ook veel kosten om het virus te bestrijden.

Door de paardenziekte moest de manege vorige week twee paarden laten inslapen. Op dit moment staan er nog twintig paarden in quarantaine. Bij negen paarden is het virus vastgesteld.

Oproep aan klanten
De manege roept haar klanten op om begrip te hebben dat lessen uitvallen en vraagt hen te blijven betalen. ''Zodra de situatie het toelaat, zullen de lessen zo snel mogelijk worden hervat. We gaan kijken hoe wij de verloren paardenlessen kunnen compenseren,'' schrijft de manege aan haar klanten.

Rhinopneumonie is een virusziekte die bij paarden voorkomt. Rhino kent verschillende varianten. Eén daarvan is neurologisch. Die variant uit zich onder meer in verlammingsverschijnselen. De paarden bij Manege Lelystad hebben de neurologische vorm.

Veel kosten die niet zijn verzekerd
De manege is verzekerd tegen calamiteiten, maar die verzekering sluit volgens de manege paardenziekten uit. Dit omdat het risico te groot is.

Om de ziekte te bestrijden zijn veel kosten gemaakt. Voor bijvoorbeeld de veearts, medicijnen, testen, het huren van quarantaine-boxen en het ontsmetten van de stallen. Later moeten ook nog de bodems van de manege vervangen worden in verband met verontreiniging en alle normale kosten gaan ook door.

Daarnaast is er inkomstenderving, omdat er normaal zo'n 500 klanten per week op de manege zijn en nu is er niemand.

Crowdfundactie gestart
Om de manege te helpen is Ruitersportvereniging RV & PC Lelyruiters een crowdfundactie gestart. De vereniging heeft daarvoor een speciaal rekeningnummer geopend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel