Gemeente doet mee aan kunstproject over holocaust

URK • Do 31 oktober 2019 | 13:47 • Donderdag 31 oktober 2019 | 13:47

De gemeente Urk doet volgend jaar mee aan het kunstproject Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde. Die maakt een monument om 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog de 104.000 Nederlandse Joodse slachtoffers van de Holocaust te herdenken.

Het project bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen die dankzij ultraviolette lampen om de paar seconden worden opgelicht. Met het verlichten van de stenen wordt een hartslag nagebootst. De duizenden stenen worden in eerste instantie neergezet in Rotterdam. Het monument wordt daarna verspreid door heel Nederland en komt dus ook naar Urk.

De Joodse familie Kropveld woonde tijdens de Duitse bezetting enkele jaren op Urk. Het gezin werd later in de oorlog gedeporteerd en omgebracht in vernietigingskamp Sobibor. Urk eert de familie Kropveld sinds 2011 met drie zogenoemde 'Stolpersteine'.

Het is de bedoeling dat alle gemeenten die meedoen een deel van de stenen twee weken lang exposeren. Wanneer het project naar Urk komt is nog niet bekend.

Licht centraal bij Roosegaarde
Roosegaarde is bekend vanwege het lichtgebruik tijdens zijn kunstprojecten. In Flevoland hield de kunstenaar eerder lichtshows in Almere waardoor aandacht werd gevraagd voor ruimteafval. Bij Schokland werd een lasershow gehouden waarmee de voormalige Zuiderzee werd uitgebeeld

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel