"Geef geld van motiemarkt aan manege"

LELYSTAD • Ma 4 november 2019 | 22:26 • Maandag 4 november 2019 | 22:26

"Geef de kleine 20.000 euro die nog over is van de motiemarkt aan de door het rhinovirus getroffen Manege Lelystad". Dat stelt de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Lelystad voor. De manege zit in financiële problemen door de hoge kosten die gemaakt worden voor de bestrijding van de paardenziekte. Inmiddels heeft de manege een vierde paard moeten laten inslapen.

Als het aan raadslid Wim Botter van Leefbaar Lelystad ligt, wordt het geld zo snel mogelijk overgemaakt. "Wat er nu gebeurt bij de manege is in heel Lelystad bekend. Iedereen draagt een steentje bij en dat moeten wij als gemeenteraad nu ook doen". Volgens Botter is het nu aan de raad om actie te ondernemen. Daarom dient hij dinsdagavond een motie in.

Het geld ligt nog op de plank van de motiemarkt, waarvoor de gemeente 150.000 euro beschikbaar had gesteld voor plannen van inwoners van de gemeente. Daarvan is zo'n 130.600 uitgegeven.

Kosten rijzen de pan uit
Vorige week liet eigenaar Karst van der Laan weten dat het virus de manege al tussen de 50.000 en 100.000 euro heeft gekost. Dat zit hem bijvoorbeeld in kosten voor de veearts, medicijnen, testen, het huren van quarantaine-boxen en het ontsmetten van de stallen.

Intussen zijn er verschillende acties gestart om de manege te helpen. Zo werd er eerder al 10.000 euro opgehaald met een crowdfundactie. Ook zamelden kinderen lege flessen in en werden op Urk oliebollen gebakken en verkocht door de Orcaruiters.

Internationaal springruiter Henk Frederiks uit Tollebeek zegt tegen Horses.nl een Benefietactie te houden met paardenspringen. Op Facebook zegt hij: "Je kan wel denken: jammer, risico van het vak, maar zoiets is verschrikkelijk. Het is overmacht. De verzekering keert niets uit en er moeten toch negentig paarden gevoerd worden."

Op manege Lelystad zijn zo'n 85 paarden aanwezig. Negen paarden zijn in quarantaine en nog eens negen paarden staan afgezonderd van de rest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel