Vuurwerkbom houdt gemoederen bezig

URK • Di 5 november 2019 | 19:56 • Dinsdag 5 november 2019 | 19:56

De vuurwerkbom die in de nacht van zaterdag op zondag bij een huis aan de Golfoploop op Urk afging, blijft de gemoederen bezig houden. Het getroffen gezin kan nog niet terug naar huis en de politie heeft de dader of daders nog niet aangehouden. Zowel de politiek als de Urkers op straat vinden dat er een grens is overschreden.

Vuurwerk wordt geregeld afgestoken
Meerdere inwoners laten weten dat er al een paar weken overlast is. ''Dat het ieder weekend zo is, is niet prettig.''

Zo schrijft ook Urker Meindert Kramer op Facebook: ''Op zich heb ik geen probleem met het afsteken van een potje vuurwerk met Oud en Nieuw. Echter op Urk is het ieder weekeinde Oud en Nieuw. Dat zorgt voor gratis vermaak maar ook voor jankende kinderen die hiervan wakker worden.'' Volgens hem gaat er op Urk vaak vuurwerk de lucht in. Bijvoorbeeld als er een stelletje trouwt.

Op het verhaal van Kramer is tientallen keren gereageerd. Zo ook door plaatsgenoot Pieter Hakvoort die 100 euro over heeft voor de gever van de gouden tip.

Ook raadslid Anja Keuter van Gemeentebelangen geeft aan dat ze avonden op rij de knallen van zwaar vuurwerk heeft gehoord. "De laatste paar weken werden er gewoon complete bommen afgestoken zeven avonden in de week."

Op een online gezet filmpje is te zien dat er ook in de uren voorafgaand aan de grote explosie aan de Golfoploop siervuurwerk de lucht in gaat in het oude dorp van Urk.

Over de vuurwerkbom en de overlast door vuurwerk wordt door Urkers met terughoudendheid gesproken. Verschillende mensen die Omroep Flevoland dinsdag sprak, gaven aan liever niet met de camera erbij hun verhaal te doen.

Er lijkt angst te zijn om zich openlijk kritisch uit te laten over het afsteken van illegaal vuurwerk. Wie dat doet kan volgens Urkers namelijk rekenen op bedreigingen van de afstekers van het vuurwerk. Ook de vuurwerkbom van afgelopen weekend zou zo'n wraakactie zijn geweest.

Aanleiding zou Facebookpost zijn
De vuurwerkbom zou eigenlijk bedoeld zijn voor een buurvrouw die op Facebook vertelde dat ze zaterdagavond enkele automobilisten in het dorp zag die asociaal rijgedrag vertoonden. In de auto's zag de vrouw grote dozen liggen. Daardoor legde ze de link met zwaar vuurwerk. Ze riep dorpsgenoten op melding te doen bij de politie bij het zien van verdachte situaties, zo schrijft Het Urkerland die de Facebookpost heeft gelezen.

Dat de vrouw hierover klaagde, zou haar niet in dank zijn afgenomen. Alleen is de vuurwerkbom niet bij haar huis terechtgekomen, maar bij buren in dezelfde straat.

Het getroffen gezin verblijft nu tijdelijk ergens anders, maar volgens verschillende plaatsgenoten verblijven ook de buurvrouw en haar gezin inmiddels op een ander adres. De vrouw wil aan Omroep Flevoland geen reactie geven op de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Volgens Het Urkerland heeft de vrouw haar complete Facebookprofiel op aanraden van de politie verwijderd.

De politie was dinsdag overigens niet bereikbaar voor commentaar, maar liet maandag weten dat het scenario van een wraakactie wordt meegenomen in het onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel