Bodycams in strijd tegen illegaal vuurwerk

ALMERE • Do 7 november 2019 | 11:11 • Donderdag 7 november 2019 | 11:11

Als het aan de VVD in Almere ligt lopen boa's straks rond met een bodycam. Die zijn bedoeld om bewijs te verzamelen als er illegaal vuurwerk wordt afgestoken in natuurgebieden. Het college van burgemeester en wethouders vindt het een goed idee.

Almere heeft een vuurwerkverbod dat geldt rondom het Dierenasiel, bij de Lepelaarsplassen en Pampushout. Daar wordt onder meer gesurveilleerd door boa's. Ze gaan niet patrouilleren in de vrijwillige vuurwerkvrije zones.


De VVD wil dat het werk van de boa's veiliger wordt. Ze worden namelijk naar plekken gestuurd waar ze met vuurwerk bekogeld kunnen worden. "Als er dan iets gebeurt, dan staat het in ieder geval op beeld", zegt fractievoorzitter Ulysse Ellian. Ook moeten de camera's ervoor zorgen dat vandalen zich wel twee keer bedenken voordat ze iets uithalen.

Alleen bodycam niet genoeg
De boa's zouden met de beeldmateriaal ook sterker staan bij de rechter. "Vaak is het een welles-nietes wat er is gebeurd. Beeld is moeilijk te weerspreken. Dat helpt enorm", zegt Ellian. Alleen een bodycam is niet genoeg volgens de VVD. De boa's moeten eventueel in de toekomst ook pepperspray en een wapenstok krijgen. De partij stelde dit eerder ook al voor aan de raad. Dat voorstel haalde het toen niet.

De gemeenteraad moet donderdagavond beslissen of de boa's straks een bodycam dragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel