'Noordzeevissers mogen meer tong en schol vangen'

URK • Vr 8 november 2019 | 14:23 • Vrijdag 8 november 2019 | 14:23

Noordzeevissers van Urk mogen volgend jaar waarschijnlijk meer tong en schol vangen. Dat verwacht visserij-organisatie VisNed.

Tijdens onderzoek naar de visstand heeft de internationale onderzoeksraad ICES vastgesteld dat er op het moment veel aanwas van jonge schol en tong is. De vangstadviezen van beide vissoorten zijn daarom naar boven bijgesteld. De Europese vangstquota worden meestal op deze adviezen gebaseerd. Vissers zouden 40 procent meer tong mogen vangen en 17 procent meer schol.

Directeur Pim Visser van VisNed is blij met de bevindingen van ICES. "Het is een heel goed teken dat er zoveel jonge vis is. Dit bevestigt wat onze vissers in de praktijk tegenkomen. De meeste soorten op de Noordzee staan er hartstikke goed voor."

Onderzoek naar de staat van de belangrijke commerciële visstanden wordt in Europees verband gecoördineerd en uitgevoerd door ICES, de internationale onderzoeksraad waarin ook Nederlandse wetenschappers betrokken zijn.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn ook de vangstadviezen voor kabeljauw, schelvis en Noorse kreeftjes aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel