Geen steun voor motie van wantrouwen over Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 13 november 2019 | 15:42 • Woensdag 13 november 2019 | 15:42

De Partij voor de Dieren heeft geen enkele steun gekregen voor een motie van wantrouwen tegen het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland. Volgens de politieke partij zijn er het afgelopen jaar 1.800 gezonde edelherten onnodig afgeschoten, nu de rechter een streep heeft gezet door het afschotbeleid in de Oostvaardersplassen.

De meeste partijen vinden het niet terecht om een motie tegen GS in te dienen terwijl Provinciale Staten zelf hebben besloten een ander beleid in de Oostvaardersplassen te voeren.

Ook een motie van afkeuring tegen commissaris van de Koning Leen Verbeek kreeg geen enkele steun. De Partij voor de Dieren neemt het Verbeek kwalijk dat hij niet ingreep toen GS 'de onterechte opdracht' gaf om edelherten af te schieten.

De PVV kwam met een motie voor een provinciale enquête naar de informatieverstrekking en besluitvorming rondom de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Ook die motie haalde het niet, met 17 stemmen voor en 22 tegen.

De rechtbank in Lelystad besloot dinsdag dat het rapport van de commissie Van Geel, waarop het afschieten van edelherten is gebaseerd, niet ecologisch onderbouwd is.

Verschillende natuurbeschermingsorganisaties hadden tegen het afschot beroep ingesteld, nadat ze eerdere spoedprocedures verloren. De organisaties zijn het niet eens met het beleid om het aantal herten in het gebied terug te dringen tot 490 stuks. De komende maanden hadden nog eens 1.000 herten moeten worden doodgeschoten om dat aantal te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel