"Minister moet regie hertenafschot overnemen van provincie"

LELYSTAD • Wo 13 november 2019 | 20:53 • Woensdag 13 november 2019 | 20:53

De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer wil dat de minister ingrijpt en het dossier Oostvaardersplassen niet langer overlaat aan het provinciebestuur van Flevoland. Kamerlid Wassenberg heeft er Kamervragen over ingediend.

Eerder deze week oordeelde de rechter dat de provincie niet goed onderbouwd heeft waarom het nodig is om edelherten af te schieten, en dat het huidige afschotbeleid stopgezet moet worden. De Partij voor de Dieren wil op basis van die uitspraak dat de minister stappen onderneemt tegen de provincie.

Verschillende natuurbeschermingsorganisaties hadden tegen het afschot beroep ingesteld, nadat ze eerdere spoedprocedures verloren. De organisaties zijn het niet eens met het beleid om het aantal herten in het gebied terug te dringen tot 490 stuks. Vorige winter zijn er zo'n 1800 dieren afgeschoten. De komende maanden moesten nog eens 1000 herten worden doodgeschoten om het aantal van 490 te halen.

Nu de rechter daar een streep door heeft gehaald is de kans groot dat komende winter alleen dieren worden afgeschoten die te zwak zijn om de winter te overleven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel