Vijfde paard overleden door rhinovirus

LELYSTAD • Za 16 november 2019 | 11:42 • Zaterdag 16 november 2019 | 11:42

De eigenaar van een paard dat op Manege Lelystad besmet raakte met het rhinovirus, heeft het dier moeten laten inslapen. Vorige week ging het al slecht met het paard; het bleef te lang liggen. Het lukte toen wel het dier weer op haar benen te krijgen. Afgelopen woensdag lukte dat niet meer en is besloten het dier in te laten slapen.

Half oktober brak de ziekte rhinopneumonie, ook wel rhino genoemd, uit op de manege. Sindsdien is de manege gesloten en staat een deel van de paarden in quarantaine. Bij elf paarden is het virus daadwerkelijk vastgesteld, inmiddels zijn vijf dieren overleden. Er zijn de laatste tijd geen nieuwe koortsgevallen bijgekomen. Maar het is nog te vroeg voor de manege om daar conclusies aan te verbinden, omdat de incubatietijd nog niet voorbij is.

De uitbraak zorgt voor een grote schadepost. Lessen kunnen niet doorgaan, de kantine heeft geen omzet en verhuur is niet mogelijk. Daarnaast zijn er hoge kosten voor de veearts, medicijnen en het ontsmetten van de stallen. Er is een crowdfundingsactie, de opbrengst daarvan staat inmiddels op 18.000 euro, maar dat is lang niet genoeg om de schade te dekken. Leefbaar Lelystad deed een voorstel om een kleine 20.000 euro die nog over is van de motiemarkt, te doneren aan de manege.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel