'De pitch in Noord-Nederland was vruchtbaar'

FLEVOLAND • Ma 18 november 2019 | 18:07 • Maandag 18 november 2019 | 18:07

Vruchtbaar. Zo omschrijft journalist Martijn Folkers van RTV Noord de resultaten van de samenwerking met onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). Vier regionale omroepen hebben een pitch gedaan, waarbij inwoners ideeën konden aandragen voor een onderwerp dat onderzocht moest worden. Dat werd uiteindelijk de zoutwinning in Noord-Nederland.

Omroep Flevoland werkt nu ook samen met FTM. Klik hier om deel te nemen aan de Flevopitch.

Conclusie uit het journalistieke onderzoeksproject van Omroep Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost was onder meer dat de zoutwinning in tegenstelling tot de gaswinning maar nauwelijks iets opbrengt voor de staatskas, terwijl de zoutwinning wel voor de nodige schade zorgt. Zo is er sprake van bodemdaling, sinkholes, lekkage en lichte aardbevingen.

Nauwe banden in ander daglicht
Ook kwam aan het licht dat er nauwe banden bestaan tussen de zoutwinners, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland en de provincie. De belangen komen volgens Folkers van RTV Noord zo in een ander daglicht te staan.

De indienster van de pitch in Noord-Nederland is volgens Folkers erg blij met de resultaten. De artikelen die zijn geschreven, maken veel duidelijk rond de zoutwinning.

De samenwerking was voor de redacties van de regionale omroepen zeer waardevol. "Normaal ben je bezig met de waan van de dag. Nu waren we in de gelegenheid om aan verdieping te doen. Wij kennen de regio goed en FTM kent de onderzoekstechnieken. Die combinatie levert resultaten op", zegt Martijn Folkers.

Inwoners van Flevoland kunnen nu ook ideeën aandragen voor de Flevopitch. Journalisten van de omroep gaan samen met FTM aan de slag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel