GGD Flevoland zoekt proefkonijnen

FLEVOLAND • Di 19 november 2019 | 11:25 • Dinsdag 19 november 2019 | 11:25

GGD Flevoland houdt een proef met een nieuwe methode om het ziekteverzuim op scholen terug te dringen. Daarvoor is de GGD op zoek naar scholieren tussen de 12 en 18 jaar die zich geregeld ziek melden op school.

Centraal bij de nieuwe verzuimaanpak 'M@zl' staat een app waarmee de zieke leerling samen met de jeugdarts kan werken aan een terugkeer naar school. "Via de app stellen de jongeren eigen doelen om hun ziekteverzuim aan te pakken", zegt GGD-onderzoeker Linda Douma. "Jongeren melden zich om verschillende redenen ziek, en daarom heeft M@zl diverse thema’s. Bijvoorbeeld lichamelijke of psychische klachten, maar ook problemen met slapen, gamen of problemen thuis."

De scholier kan zelf ouders, een mentor en andere mensen toevoegen aan de app, en zo hun eigen vangnet maken. De methode is ontwikkeld door de GGZ West-Brabant. Daarbij zijn de resultaten goed, blijkt uit het begeleidende wetenschappelijke onderzoek.

Zo werkt M@zl:

GGD-projectleider Gijs Roelofsen: "Als ziekteverzuim onder jongeren niet goed wordt begeleid, geeft dit een risico op langdurige psychosociale gevolgen en vroegtijdig schoolverlaten. Voor een deel van de jongeren is het verzuim een gevolg van ziekte of gezondheids- en welzijnsgerelateerde klachten. De GGD, VU Medisch Centrum en jeugdgezondheidszorg hebben de handen ineen geslagen om de jongeren in Flevoland hierin beter te gaan begeleiden. We zoeken daarbij naar nieuwe manieren waarop de jongeren in het bijzonder zelf zo goed als mogelijk regie kunnen nemen over hun eigen leven. We hopen dat de M@ZL-app beter aansluit bij de leefwereld van de jongeren, maar als middel ons allemaal ook beter in staat stelt de juiste hulp te bieden."

Pilot na schooljaar geëvalueerd
De pilot loopt gedurende het schooljaar 2019-2020. Daarna worden de resultaten geëvalueerd en op basis daarvan wordt al dan niet besloten om door te gaan met de aanpak.

De M@zl-app is online en op YouTube te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel