KAF krijgt nieuwe naam en identiteit

ALMERE • Di 19 november 2019 | 16:41 • Dinsdag 19 november 2019 | 16:41

Kunstlinie Almere Flevoland wil de culturele huiskamer van Flevoland worden. Mét nieuwe naam. Dat zegt directeur Adriana Strating. Ze is nu een jaar directeur van KAF. "We hebben gelijk gezegd: we willen gewoon weer uit glazen en koffiekopjes drinken."

Er is veel te doen geweest over de naam KAF, de afkorting van Kunstlinie Almere Flevoland. "Het gevoel van verlies zit om die naam", vindt Strating. "Het was eerst de Schouwburg en het is ineens KAF geworden." Teruggaan naar de naam 'Kunstlinie' is een optie voor de directeur, maar er wordt nog nagedacht over een nieuwe naam. "Ons streven is om volgend jaar rond deze tijd er te staan zoals we er willen staan."

In 2017 ging het niet goed met KAF. Het theater bracht niet zo veel op als begroot. Er waren veel personele wisselingen en de lokale pers berichtte zelfs over onvrede. Adriana trof in 2018 een gebouw en organisatie 'met heel veel potentieel'. Strating: "KAF is ontstaan door verschillende partijen samen te voegen. Theater moet aan basisvoorwaarden voldoen, maar dat was uit het oog verloren."

Programmering
Strating wil een brede programmering. "We doen veel comedy en cabaret", vertelt ze. "We mogen wel wat meer klassieke muziek, jazz- of wereldmuziek krijgen."

Maar ook in de genres zelf kan veel gevarieerd worden. "We moeten keuzes maken in of we Peter Pannekoek programmeren of Herman van Veen. Waar komen de mensen op af?" vraagt Strating zich af. KAF programmeert bepaalde artiesten, omdat ze zalen vullen. Maar het theater wil ook een eigen stem krijgen. Of, zoals Strating het noemt, 'een eigen smoel'.

Theaterbezoekers
De echte theaterbezoeker is bij oprichting niet als uitgangspunt genomen. Het theater wilde zich vooral richten op het gemiddelde publiek. Dat werkte niet, vindt Strating. "Almere is nog bezig met haar identiteit te ontwikkelen. Wat is Almere? Wat is ons publiek? De stad is ermee bezig en wij ook."

De groep ouderen groeit in Almere, beweert Strating. KAF heeft zich veel gericht op jongeren. "We kunnen ons afvragen of we daarin zijn doorgeschoten. Ik vind van niet, maar ik zeg wel dat we andere dingen ook in de gaten moeten gaan houden."

KAF wil een ontmoetingsplek zijn. Een huiskamer. Geen buurthuis. Geen evenementencentrum. Iets daar tussenin. "De combinatie van KAF is uniek", zegt Strating. "Er is weinig op het gebied van geïntegreerde kunstinstellingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel