Flevopitch: 'Hoe zit het nou met status van arbeidsmigranten in het Polenhotel'

ZEEWOLDE • Do 21 november 2019 | 21:15 • Donderdag 21 november 2019 | 21:15

In de Flevopitch is keuze genoeg om te stemmen op de verschillende onderwerpen die door Flevolanders zijn ingebracht. Ruim dertig onderzoeksideeën zijn er nu. Eén van de onderwerpen wordt door de redacties van Omroep Flevoland en het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money diepgaand onderzocht.

Sipke Veenstra uit Zeewolde vroeg ons te kijken naar de status van de 1.200 arbeidsmigranten in het Polenhotel aan de Bosruiterweg in Zeewolde. Naar aanleiding van een onderzoek van vakbond FNV over de woonomstandigheden van de arbeidsmigranten is met de gemeente afgesproken dat de buitenlandse arbeiders zich kunnen inschrijven als burger van Zeewolde. Volgens Veenstra levert dat de gemeente uit het gemeentefonds van het Rijk grofweg anderhalf miljoen euro op.

Inschrijving in de gemeente zou volgens de pitcher ook betekenen dat de arbeidsmigranten langdurig aan de Bosruiterweg mogen verblijven, terwijl dat van de gemeente officieel niet mag. Welke afwegingen spelen hier nu een rol, vraagt Spike Veenstra zich af.

Zelf pitchen of stemmen
Heb je zelf een goed voorstel om te onderzoeken of wil je jouw stem uitbrengen op deze of op een andere pitch, bezoek dan onze speciale pagina omroepflevoland.nl/flevopitch. Je kunt jezelf daar ook aanmelden als je veel weet over een bepaald onderwerp en wilt bijdragen aan het onderzoek.

De mogelijkheid om pitches in te brengen sluit maandag om 12:00 uur. Dan maken we de balans op en gaan vijf onderwerpen de tweede ronde in. Op de overgebleven pitches zijn weer stemmen uit te brengen. Uiteindelijk blijft er één onderwerp over dat de redacties gaan onderzoeken. Daar beginnen we 2 december mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel