Rustig boerenprotest langs de Flevolandse snelwegen

FLEVOLAND • Ma 25 november 2019 | 12:35 • Maandag 25 november 2019 | 12:35

Flevolandse boeren hebben maandag tussen 12.30 uur en 14.00 uur actiegevoerd langs de snelwegen A6 en A27. Tijdens de actie bleef het bij de afrit Bant van de A6 rustig. Daar hadden boeren zich met dertien trekkers verzameld. Bij Emmeloord stonden er zes, bij de Vogelweg langs de A27 vijf. De boeren stonden met hun trekkers langs de op- en afrit van de snelwegen. Ook stonden er op sommige plekken trekkers op akkers langs de snelwegen.

Aanleiding voor de nieuwe protestactie was een eerste gesprek van dertien landbouworganisaties die verenigd zijn in het Landbouwcollectief met minister Schouten van Landbouw. Dit gesprek staat voor maandag op de agenda.
Sita van Kempenaar van Farmers Defence Force en Dutch Dairymen Board zei dat het van groot belang was dat boeren maandag in het hele land zichtbaar waren op de op- en afritten. "Deze kracht, deze eendracht, zullen we vol moeten houden om ons doel te bereiken. Als we nu zwakte laten zien, zal het kabinet daar direct misbruik van maken".

De 'snelweg-actie' is inmiddels het zoveelste protest van boze boeren. Vorige maand trokken ze op naar het provinciehuis in Lelystad, om daar te eisen dat nieuwe provinciale regels voor het stikstofbeleid werden ingetrokken. Ook protesteerden de boeren bij het RIVM in De Bilt en verschillende keren op het Malieveld in Den Haag.

Boeren zijn onder meer boos dat er voor stikstofregels zo veel naar boeren wordt gekeken. "Alles dat met infrastructuur, spoorwegen, vaarwegen, luchtvaart en woningbouw te maken heeft blijft buiten schot, waarmee de gevoelens dat de agrarische sector in het stikstofdossier wordt geslachtofferd, worden bevestigd", aldus LTO Noord in een eerdere brandbrief.
De boeren sluiten hardere acties niet uit, mocht de uitkomst van de gesprekken met de minister niet bevallen. "Als het moet, blokkeren we zo de snelweg", aldus Henk de Boer uit Ossenzijl. Jan Hanse uit Creil vindt dat er echt wat moeten gebeuren, "want zoals het nu gaat, gaat ons land kapot."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel