Vitens: waterdruk weer terug na ochtend vol overlast

LELYSTAD • Di 26 november 2019 | 6:58 • Dinsdag 26 november 2019 | 6:58

Een groot deel van Lelystad en omgeving heeft vanaf 6.45 uur vanmorgen zonder water gezeten door een breuk in een transportleiding aan de Zuigerplasdreef. Ook verschillende plekken in de gemeente Dronten waren getroffen, aldus waterleidingbedrijf Vitens. Vanaf 09.30 uur werd vanuit diverse plekken gemeld dat er weer water uit de kraan kwam. Uiteindelijk was volgens Vitens rond 12.00 uur de waterdruk overal weer terug.

De brandweer rukte kort voor 07.00 uur uit naar de Zuigerplasdreef. De straat stond daar blank. Volgens Vitens zou de leidingbreuk als alles meezat om 10.45 uur verholpen zijn. Maar dat tijdstip werd niet gehaald.

De breuk had grote gevolgen: scholen en instellingen bleven dicht en er was een stormloop op water in supermarkten. In de getroffen gebieden kwam minder of geen water uit de kraan. Het water kon ook bruin zijn gekleurd.

Scholieren kregen eerste uren vrij
Vanwege de waterproblemen besloten diverse scholen dat hun leerlingen de eerste uren vrij kregen. Dat was onder meer omdat de toiletten niet meer konden worden doorgespoeld. Stichting SCHOOL riep ouders van leerlingen op openbare scholen op hun kinderen tot 11.00 uur thuis te houden.

De bibliotheek Lelystad liet weten dicht te blijven tot de waterstoring was verholpen. Rond 10.00 uur gingen daar de deuren weer open.

Stormloop op waterflessen
In de supermarkten in Lelystad was er een stormloop op de waterflessen.

Aan de kassa's stonden rijen mensen die een voorraad water insloegen.

De Plus in Lelystad meldde dat het water in de loop van de ochtend helemaal was uitverkocht.

Ook stadsverwarming getroffen
De leidingbreuk had ook gevolgen voor de Stadsverwarming Lelystad. Van de 4800 aangesloten huishoudens kregen er in ieder geval 2500 niet rechtstreeks warm water geleverd. De resterende 2300 aansluitingen hebben een eigen installatie die Vitens-water verwarmt, dus daar was waarschijnlijk helemaal geen water. Ook de verwarming deed het op een aantal plaatsen niet.

Douchen bij Hajé
Mensen zonder water die graag alsnog wilden douchen konden terecht bij de vestigingen van Hajé langs de A6.

Toilet doorspoelen met slootwater
Zonder water, maar wel net een grote boodschap neergelegd? Dan moet je creatief zijn!

Voorraad in ziekenhuis
Het Sint Jansdal ziekenhuis meldde dat daar een noodvoorziening is, waardoor er dinsdagochtend genoeg water beschikbaar was. Ook de penitentiaire inrichting ondervond geen problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel