Onderzoek aanleg Oostvaardersoevers kan van start

FLEVOLAND • Wo 27 november 2019 | 16:37 • Woensdag 27 november 2019 | 16:37

Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de provincie kunnen beginnen met de plannen voor de aanleg van de Oostvaardersoevers. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, na afstemming met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten.

Bij het project Oostvaardersoevers wordt het Markermeer verbonden met de Oostvaardersplassen en met de Lepelaarplassen. Zo moet de natuur in het Nationaal Park Nieuw Land worden versterkt. Er moet nog onderzocht worden hoe de verbinding gerealiseerd kan worden.

Volgens Staatsbosbeheer zijn het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen van cruciaal belang voor grote aantallen vogels en vissen die hier permanent leven of er een tussenstop maken op hun trekroutes. De gebieden kunnen op dit moment niet goed van elkaar profiteren. Dit komt doordat uitwisseling van water en voedingsstoffen wordt tegengehouden door de Oostvaardersdijk.

Waterveiligheid
Langs de Oostvaardersdijk tussen Almere en Lelystad wordt gekeken waar een verbinding mogelijk is. Daarbij moet rekening gehouden worden met het feit dat het Markermeer 3,5 tot 4,5 meter hoger ligt dan de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Ook is de dijk belangrijk voor de waterveiligheid van Flevoland. Bovendien ligt de provinciale weg Almere-Lelystad op de dijk. Innovatieve oplossingen zijn dus nodig.

Het project is opgenomen in de Agenda IJsselmeergebied 2050. De werkzaamheden zouden in 2025 kunnen beginnen. Ook Het Flevo-landschap, waterschap Zuiderzeeland en de gemeenten Almere en Lelystad zijn bij het project betrokken.

Over de plannen wordt tijdens twee bijeenkomsten meer informatie gegeven. Deze zijn op 10 december in het stadhuis in Almere en op 12 december in het provinciehuis in Lelystad. Beide bijeenkomsten starten om 19:00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel