Urk houdt voorlopig extra ambulance

FLEVOLAND • Do 28 november 2019 | 14:47 • Donderdag 28 november 2019 | 14:47

De extra ambulance bij Urk blijft daar in elk geval beschikbaar totdat een onderzoek naar de noodzaak ervan in februari gereed is. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdag toegezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

SGP en ChristenUnie vroegen de minister nu al om de extra ambulance bij Urk permanent te behouden. De ambulance is daar neergezet om te garanderen dat spoedgevallen en met name bevallingen tijdig bij een ziekenhuis kunnen zijn, nu St Jansdal in Lelystad geen 24-uurs spoedeisende hulp en acute verloskunde meer heeft. Op Urk is hierover grote zorg en onrust, aldus de twee fracties.

Minister Bruins laat een besluit afhangen van een evaluatie van de
noodzaak van de extra ambulance. Die is in februari gereed. "Tot die tijd neem ik geen onomkeerbare besluiten", aldus Bruins.

100 kilometer per uur
Het CDA sprak zijn zorgen over de rijtijden van de ambulances als vanaf
januari op snelwegen nog maar 100 kilometer per uur mag worden gereden. Bruins antwoordde dat het RIVM volgend jaar een nieuw rijtijdenmodel maakt waarin de snelheidsbeperking is meegenomen. De minister schat in dat de effecten beperkt zijn, omdat de rijtijd van diverse factoren afhankelijk is.

Het debat zou onder meer gaan over het advies van zorgverkenner Bas
Leerink
, maar hierover werd slechts beperkt gesproken. Op initiatief van
het CDA komt er voor het einde van het jaar een apart plenair debat over
het advies. Daarom gingen fracties nauwelijks in op de adviezen van Leerink. De zorgverkenner stelde in juli onder meer dat terugkeer van volledige spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad financieel en
organisatorisch onhaalbaar is. Beter is het volgens hem om stapsgewijs de zorg in Flevoland te verbeteren.

Zorgtafel
Minister Bruins wil persoonlijk nauw betrokken blijven bij de Zorgtafel Flevoland, die de adviezen van Leerink moet uitwerken. Aan de tafel zitten
naast de overheden ook de verzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen,
verloskundigen en de Patiëntenfederatie. De Tafel heeft nu een stappenplan in de maak en komt in maart weer bij elkaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel