Celstraffen geëist voor verijdelde overval

ALMERE • Do 28 november 2019 | 16:18 • Donderdag 28 november 2019 | 16:18

Tegen zes verdachten uit Almere, Diemen en Enschede zijn donderdag in de rechtbank in Lelystad celstraffen tot 4,5 jaar geëist. Vier van hen werden in oktober vorig jaar bij vliegveld Hoogeveen op heterdaad aangehouden toen ze op het punt stonden een drugsbaas te overvallen.

De politie kreeg begin 2018 meerdere anonieme tips over de handel in vuurwapens door een 29-jarige man uit Almere. Twee agenten besloten undercover op bezoek gaan in het poolcentrum waar de man werkt. Ze wisten zijn vertrouwen te winnen en deden zich voor als grote jongens, zei de verdachte. Toen ze hem vroegen een wapen voor hen te regelen, deed hij dat. De politie kreeg ook meldingen dat deze verdachte met anderen overvallen pleegde in politieuniformen. Dus vroegen ze hem of hij echte uniformen kon leveren en ook dat deed hij.

'Topcrimineel'
De volgende stap was om hem daadwerkelijk zo ver te krijgen een overval in politieuniform te plegen. Dus zeiden de agenten dat hij serieus geld kon verdienen. Ze brachten hem in contact met een Engelse 'topcrimineel' in een club in Amsterdam. Deze topcrimineel was in werkelijkheid een buitenlandse undercoveragent.

De verdachte haalde er vervolgens drie kompanen bij: Een eveneens 29-jarige vriend uit Almere die net uit de gevangenis was, een 34-jarige man uit Amsterdam en een 24-jarige man uit Enschede. Het plan was een drugsbaas die op het kleine vliegveld in Hoogeveen zou landen, te overvallen. Het moest lijken op een inbeslagname door de politie. De drugsbaas zou een koffer met ongeveer een miljoen euro bij zich hebben. De verdachten kregen voor de overval ruim 220.000 euro, zo was de afspraak.

Op 19 oktober vorig jaar werd het viertal bij een tankstation buiten Hoogeveen door agenten met getrokken pistolen aangehouden.

Een verdachte mag bij een undercoveroperatie door de politie niet aangezet worden tot iets dat niet in zijn bedoeling lag. Volgens het OM was dat hier ook niet het geval. De hoofdverdachte werd al verdacht van wapenhandel, heling van politieuniformen en het plegen van roofovervallen. De andere verdachten die in Hoogeveen werden aangehouden hoorden respectievelijk 3 jaar, 20 maanden en 2 jaar cel tegen zich eisen.

'Uitgelokt'
De verdachten zeggen dat ze zijn uitgelokt: de politie bracht ze op het idee iemand te overvallen en het waren undercover-agenten die hen deze opdracht gaven. Verschillende advocaten vroegen om vrijspraak. De zaak wordt vrijdag afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel